În temeiul art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Primăria Municipiului Curtea de Argeș a supus dezbaterii publice Proiectul privind unele măsuri pentru derularea procesului de bugetare participativă la nivelul municipiului Curtea de Argeș. Dezbaterea a avut loc în data de 19.07.2022, ora 10.00, în Sala de şedințe a Primăriei Municipiului Curtea de Argeș.

Din păcate, în afară de trei ziarişti – reprezentanţii Interes Argeşean, Ziarul Actualitatea Argeşeană şi POLITIKIA.ro, cei ai administraţiei publice locale – directorul economic Anca Frujinoiu, Gheorghe Greavu (Investiţii) şi Camelia Vărzaru (Registratură), consilierii locali Mădălin Marinescu, Cristian Mitrofan, Doru Georgescu (toţi PNL) şi Emanoil Lică (PRO România), precum şi Liviu Nicolae (preşedintele COAL Argeş), Constantin Teodorescu şi Nicolae Păunescu (foşti aleşi locali), membri PNL Curtea de Argeş, sala a fost goală! Atât de mare a fost interesul pentru bugetarea participativă la Curtea de Argeş, un proiect care dă impresia că s-a născut mort din faşă.

Chiar dacă le este drag liberalilor, iar Mădălin Marinescu este cel mai mare promotor al său, suma care a fost alocată pentru bugetarea participativă la Curtea de Argeş este infimă, doar 100.000 de lei. Aceasta a fost împărţită în patru bucăţi, pentru proiecte de maxim 25.000 lei. Prin comparaţie, la Piteşti s-au alocat 400.000 lei, iar acolo s-a beneficiat şi de platformă, iar oamenii au putut vota pentru proiectul preferat. Cum nici la Piteşti nu s-au implicat prea mulţi oameni (până în 400 după informaţiile noastre), toţi banii s-au dus pentru realizarea unui singur proiect.

Liberalii prezenţi la dezbatere „au luat foc” atunci când au văzut ce se propusese iniţial în Regulament: cel puţin 5.000 de voturi pentru un proiect (!!!), Primăria nu are o platformă dedicată pentru votul online, cei care pot vota – numai de la 18 ani în sus etc. Mădălin Marinescu a venit cu o serie de propuneri, de care reprezentanţii administraţiei publice locale au promis că se va ţine cont când Regulamentul de bugetare participativă va intra pe ordinea de zi într-una dintre şedinţele următoare.

De asemenea, Marinescu a susţinut ca vârsta minimă pentru votarea unui proiect din cele propuse să fie de 16 ani, în timp ce Doru Georgescu a dat exemple de bune practici şi implicare cetăţenească din Milano, iar Cristian Mitrofan dintr-o localitate din Danemarca. De asemenea, Liviu Nicolae a cerut ca ONG-urile şi entităţile de afaceri să poată depune şi ele proiecte, noi fiind foarte curioşi cum va arăta varianta finală a Regulamentului privind bugetarea participativă, mai ales că acesta este un proiect-pilot pentru Curtea de Argeş.

Chiar dacă toţi cei prezenţi au spus că astfel intrăm şi noi „în rândul lumii bune”, mai e mult până departe. Nu vrem să părem cârcotaşi, însă implicarea civică la Curtea de Argeş este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire, iar argeşenii sunt zmei doar în faţa tastaturii calculatorului, laptopului, tabletei sau telefonului mobil. Mai greu cu deplasarea până la Primărie, acolo unde să-ţi susţii cu argumente ce te doare. Şi dacă nu o faci nici măcar pentru tine, cum să o faci pentru vecinii de scară sau de cartier?…

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.