Consiliul Judetean Arges și Institutia Prefectului – Judeţul Argeș au inițiat o serie de acțiuni de ecologizare menite să marcheze Ziua Națională a Muntelui, sărbătorită începând cu anul 2002, pe data de 14 septembrie.

Astfel, au avut loc acțiuni de ecologizare în mai multe localități din zona de munte din județ. Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, care este și președinte al Comitetului de Masiv al Grupei de munți Făgăraș, a participat, împreună cu subprefecții Ciprian Neculaescu și Bogdan Minciunescu și Ionel Vişinescu, directorul Oficiului de Dezvoltare Montană Curtea de Argeș, la o acțiune de ecologizare la Corbeni.

„Din dragoste pentru munte, Agenția Națională a Zonei Montane a organizat la nivel național o amplă acțiune de ecologizare la care am răspuns pozitiv și noi, cei din Argeș. Sub egida Comitetului de Masiv al Grupei de Munți Făgăraș, în mai multe primării din județ, împreună cu Prefectura Argeș, Oficiul de Dezvoltare Montană Curtea de Argeș și mai multe instituții publice, am fost prezenți în număr mare, datorită și voluntarilor cărora țin să le mulțumesc, la ecologizarea unei zone importante de pe malul râului Argeș care traversează comuna Corbeni. M-a bucurat aportul și dorința voluntarilor de a participa la această acțiune.

Acest lucru ne arată că există suficient de mulți iubitori de natură care conștientizează că muntele ne oferă sănătate, hrană și frumos și este un moment bun să le transmit tuturor celor care tranzitează zona montană să lase muntele așa cum ni l-a dat Dumnezeu: curat și frumos!” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș, președinte Comitet de Masiv al Grupei de Munți Făgăraș.

„Ecologizarea – responsabilitatea noastră a tuturor. O responsabilitate mai mult morală mai ales, pe care trebuie să o transmitem din generație în generație. Am participat la o acțiune destul de importantă, unde tinerii, în număr mare, vor transmite un mesaj important întregii națiuni.

Astfel de acțiuni sunt un îndemn pentru a respecta natura. Cred că este important să conștientizăm fiecare dintre noi că natura ne dă oxigen și o stare de bine fiecăruia dintre noi” – Ciprian Neculaescu, subprefect Județul Argeș.

„Astăzi este o zi frumoasă, o zi importantă pentru județul Argeș. Am ieșit în teren, împreună cu instituțiile deconcentrate, cu ONG-urile și Consiliul Județean. Le mulțumesc Inspectoratului Județean Școlar, pentru că au venit împreună cu colegi, mulțumim Romsilva, Direcția Silvică, Garda Forestieră. Este important să facem acțiuni de ecologizare de Ziua Muntelui. Este important să avem munți curați, frumoși și ape curate. La mulți ani și să dea Domnul să ne vedem cât mai des la aceste acțiuni” – Bogdan Minciunescu, subprefect Județul Argeș.

La acțiune au participat zeci de voluntari de la instituțiile partenere, voluntarii ai ONG-ului Asociaţia „Zimbrul Carpatin”, elevi, salvatori montani de la Salvamont Argeș, reprezentanți ai ADI Servsal. Au fost și familii întregi care au dorit să își curețe comuna de gunoaie. Evident, nu a lipsit nici primarul Nicolae Dinică. Acțiunea a vizat mai multe zone, inclusiv un drum care este intens circulat de turiști. De altfel, Corbeniul este o localitate turistică apreciată de vizitatorii din țară și nu numai.

„Cu ocazia Zilei naționale a Muntelui, s-a organizat o mega-acțiune de ecologizare în județul Argeș care a cuprins majoritatea celor 41 de localități din zona montană, prin grija Consiliului Județean Argeș, a președintelui Comitetului de Masiv al Grupei de Munți Făgăraș, Adrian Dumitru Bughiu, dar și a Prefecturii Argeș, prin subprefecții Ciprian Neculăescu și Bogdan Minciunescu. Împreună cu alte instituții, cu cei de la ADI Servsal și cu zecile de voluntari, am reușit să strângem tone de deșeuri de pe albia râului. Este și acesta un semnal de alarmă pentru toți iubitorii de munte că trebuie să păstrăm munții curați, apele curate și să nu poluăm prin aruncarea de obiecte care nu ne mai sunt folositoare” – Ionel Vişinescu, consilier superior în cadrul Oficiului de Dezvoltare Montană Curtea de Argeș din cadrul Agenției Naționale a Zonei Montane aflată în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Cu prilejul Zilei Muntelui, le mulțumim celor implicați în acțiunea aceasta de ecologizare. Am parcurs un traseu destul de important și de tranzitat de turiști din localitatea noastră și cu acest prilej am făcut curățenie. Acest efort al voluntarilor trebuie să fie un exemplu atât pentru locuitorii comunei noastre și pentru toți cei care ne tranzitează, un mesaj că trebuie să ne păstrăm mediul cât mai curat pentru că frumusețea naturii este cu atât mai prețioasă cu cât noi suntem o comună turistică. Nu uitați să țineți și să faceți curat pe unde mergeți!” – Nicolae Dinică, primar comuna Corbeni.

Au fost strânse mai multe tone de gunoaie, iar mesajul a fost unul comun: învățați să avem grijă de natură, ca să ne putem bucura de ea!

Acțiunea a beneficiat și de susținerea Inspectoratului Școlar Județean, Oficiului de Dezvoltare Montană Curtea de Argeș, Gărzii de Mediu, Gărzii Forestiere, Romsilva și Direcției pentru Agricultură Argeș, ADI Servsal și voluntari de la ONG-uri de Mediu.

„Ne-am deplasat și noi, cei de la ADI Servsal, cu un număr de 25 de eco-voluntari de la Asociația Zimbru Carpatin. Prin această acțiune, mai tragem încă o dată un semnal de alarmă pentru turiștii care sunt mai puțin civilizați care lasă deșeuri pe traseele montante. Sperăm ca aceste acțiuni să fie tot mai rare și turiștii din ce în ce mai educați” – Ionuț Codrea, ADI Servsal Argeș.

Ziua Națională a Muntelui a fost stabilită în calendarul autohton pentru a atrage atenția asupra problemelor și potențialului pe care îl prezintă zonele montane. Stabilită prin lege, conform art. 8, alin. (2) din Hotărârea nr. 715/2002, Ziua Muntelui marchează data tradițională a încheierii pășunatului anual.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.