Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, a participat, joi, 28 septembrie, la deschiderea campaniei de informare a tinerilor din sistemul de protecție specială și a mamelor minore asupra drepturilor și opțiunilor pe care le au la împlinirea vârstei de 18 ani, precum și informarea asupra riscurilor consumului de droguri.
Campania, realizată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Argeş, cu sprijinul Consiliului Județean Argeș, este parte din campania națională inițiată de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Autoritatea Națională pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adopție.
De altfel, la dezbateri, alături de numeroși beneficiari, au fost prezenți și Sandra Niță-Munteanu, reprezentantul autorității, subprefectul Ciprian Neculăescu, parlamentari de Argeș, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Argeș, AJOFM Argeș, AJPIS Argeș, ai Asociației Oamenilor de Afaceri din Argeș, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş, Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș, BCCO Argeș, Agenția Națională Antidrog și, desigur, Consiliul Județean al Elevilor Argeș.
„DGASPC Argeș și Consiliul Județean Argeș au organizat această sesiune de informare a tinerilor din sistemul de protecție specială din cadrul DGASC Argeș cu privire la toate măsurile de sprijin acordate de stat în beneficiul acestora, cu privire la posibilitățile de reintegrare socio – profesională.
Evenimentul nostru se înscrie în campania națională implementată de Ministerul Familiei împreună cu Autoritatea Națională de Protecție a Drepturilor Copilului și Adopție. De asemenea, Consiliul Județean Argeș, prin Autoritatea Teritorială de Ordine în Publică și prin DGASPC Argeș, este inițiatorul unei alte campanii care se derulează la nivelul de județului Argeș, de prevenire a consumului de alcool, tutun și droguri” – Iuliana Matei, director general adjunct DGASPC Argeș care coordonează activitatea în domeniul Protecţiei Copilului şi Asistenţei Sociale.
„Este o întâlnire cu două teme foarte generoase, două subiecte sensibile, fie că vorbim de protecție socială, fie că vorbim de consumul de substanțe interzise. Sunt convins că discuțiile vor fi interesante și în același timp interactive prin faptul că avem specialiști atât din zona publică, cât și din zona privată. Este un lucru, zic eu, îmbucurător și arată interesul pe care societatea îl arată pentru genul acesta de subiecte. În ceea ce privește protecția socială, cred am remarcat toții interesul atât al Executivului, cât și al Legislativului pentru subiecte de genul acesta și iată că s-au luat măsuri importante în ultima vreme și probabil direcția aceasta va fi și pe viitor.
În ceea ce privește consumul de stupefiante, cred că asistăm la momente destul de complicate. De ce s-a ajuns aici, îmi este greu să răspund eu. Probabil o vor face specialiștii, dar e clar că devine un flagel asupra căruia trebuie să ne aplecăm mult mai atent cu toții, fie că suntem părinți, fie că suntem din zona de învățământ, pentru că încă lucrurile pot fi controlate.
E clar, repet, este un flagel care trebuie tratat cu maximă seriozitate și printr-o implicare susținută a tuturor factorilor prezenți și în această sală și cred eu că putem obține rezultate mult mai bune.
În ceea ce privește Consiliul Județean, așa cum a spus și colega mea, suntem parteneri atât direct, cât și indirect, prin instituțiile subordonate, într-o serie întreagă de proiecte. Iar demersurile noastre nu se vor opri aici” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.
„Publicul-țintă al acestei campanii este reprezentat de tinerii de peste 17 ani și de mamele minore din sistemul de protecție specială a copilului. Ei vor afla care sunt opțiunile în momentul în care fac 18 ani și trebuie să decidă cu privire la rămânerea în acest sistem sau să-și ia viața în mâini și să trăiască pe cont propriu, să-și gestioneze viața de acum încolo de unii singuri.
Pe de altă parte, aș vrea să spun că, având în vedere că în spațiul public au fost semnalate diferite situații care pot reprezenta încălcări ale drepturilor copilului, în această campanie s-a propus să participe la nivelul județelor și reprezentanții autorităților relevante, tocmai pentru a facilita un mediu în care să se dezbată situații cum ar fi comportamentul nociv, actele de violență asupra copilului, eventuale adicții, și atunci este foarte importantă această activitate pentru că tinerii înțeleg ce înseamnă acest tip de comportament și pot afla cum anume să fie prevenite astfel de situații și, eventual, modalitatea în care se intervine în aceste situații” – Sandra Niță-Munteanu, reprezentant Autoritatea Națională de Protecție a Drepturilor Copilului și Adopție.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.