Cu 902 paturi, Spitalul Județean de Urgență Pitești este cea mai mare unitate sanitară din județ. Aceasta a fost dat în folosință în anul 1973. Aflat în administrarea Ministerului Sănătății, începând cu anul 2010 a fost trecut în administrarea Consiliului Județean Argeș. În ultimii ani, spitalul a intrat într-un proces continuu de modernizare atât a spațiilor, cât și a aparaturii din dotare.

La această oră, Consiliul Județean Argeș are în implementare patru mari proiecte din fonduri proprii, fonduri europene, dar și fonduri guvernamentale.

Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu, a mers în data de 9 noiembrie, din nou, pe șantierele deschise la Spitalul de Urgență Pitești.

„Pentru Spitalul Județean de Urgență Pitești, Consiliul Județean Argeș are în implementare patru proiecte aflate în diferite stadii de execuție. Am vizitat construcția P+4, corpul nou, care se realizează din bugetul propriu al C.J. Argeș, unde stadiul fizic de execuție este de aproximativ 75%, iar anumite etaje sunt deja realizate într-un procent de 95%.

Am discutat cu constructorul, cu dirigintele de șantier, cu proiectantul, am identificat problemele, găsim soluțiile pentru a duce la bun sfârșit acest proiect. Cu această ocazie am vizitat și celălalt proiect care se află în desfășurare, este vorba despre extinderea Unității de Primiri Urgență unde se lucrează la structura de rezistență.

Săptămânal avem o ședință de lucru cu toate echipele implicate în cele patru proiecte pe care C.J. Argeș le are la Spitalul Județean. Este vorba despre extinderea UPU, corpul nou P+4, consolidarea corpului vechi și extinderea Ambulatoriului de Specialitate. Aceste proiecte sunt în strânsă legătură unul cu altul, astfel încât rezultatul final să fie un tot unitar, un spital nou și modern” – Marius Nicolaescu, vicepreședinte C.J. Argeș.

În cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești, în perioada octombrie 2020-octombrie 2022 s-au făcut investiții, inclusiv reparații capitale, după cum urmează:

  • Extinderea spitalului prin construirea unui corp nou S+P+4 – în curs de realizare – buget C.J. Argeș – Proiect realizat într-un procent de peste 75%.
  • Extindere și dotare spații de urgență și amenajări incinta S.J.U.P., ce presupune o mărire a spațiilor U.P.U. și dotarea lor cu echipamente și aparatură medicală, printre care un C.T. de 64 slice-uri și un Aparat radiologic digital – în curs de execuție, se lucrează la fundație.
  • Consolidarea și reabilitarea Spitalului Județean de Urgență Pitești, ce presupune consolidarea și reabilitarea actualului corp de clădire al spitalului, refacerea instalațiilor, recompartimentarea saloanelor (2-3 paturi/salon și grup sanitar propriu) + schimbarea mobilierului în totalitate – în curs de demarare procedura de achiziție a contractului de proiectare și execuție de lucrări.
  • Extinderea, reabilitarea și modernizarea Ambulatoriului Integrat: până în prezent s-a realizat Studiul de Fezabilitate a obiectivului de investiții și este în curs de derulare contractul de proiectare (PAC, PT) și execuție de lucrări.

Consiliul Județean Argeș mai are în pregătire pentru depunerea spre finanțare prin PNRR proiectul privind construirea unui Laborator de radioterapie și dotarea acestuia cu echipamentele necesare – două sisteme de tip accelerator liniar pentru radioterapie și un sistem C.T. – proiect ce a fost cuprins în lista celor 49 de investiții propuse. Valoare proiect: 12,7 milioane euro cu TVA (aproximativ 66 milioane lei).

În ultimii doi, Consiliul Județean Argeș a alocat Spitalului Județean de Urgență Pitești fonduri în valoare de 82 de milioane lei pentru cheltuieli cu bunuri și servicii și pentru cheltuielile de capital. A fost achiziționată aparatură medicală în sumă totală de aproximativ 3,7 milioane lei, din care 762.000 lei finanțare de la Consiliul Județean Argeș şi restul de la Ministerul Sănătății.

De asemenea, au mai fost realizate și alte investiții:

  • Reparații Bloc Operator – Sala de operație 8-9.
  • Reabilitarea construcției aferente Serviciului de Medicină Legală Argeş.
  • Reparație construcție Farmacia 2 (acoperiș, tavan, igienizare interioară exterioară).
  • Amenajare spațiu pentru relocarea compartimentului Dermatovenerologie.
  • Realizare traseu parțial de alimentare cu oxigen medical a SJUP.
  • Realizare celei de-a doua surse de alimentare instalație oxigen Secția Boli Infecțioase.
  • Reparații bloc alimentar.
  • Instalație rezervor stocare de apă la sediile secundare din I.C. Brătianu nr. 56 și Negru Vodă nr. 53.
  • Reparație traseu parțial exterior de alimentare cu apă a SJUP.
  • Instalare rezervor suplimentar stocare de apă la sediul central al SJUP – în curs de realizare.

În plus, pentru a face față perioadei de Pandemie COVID-19, C.J. Argeș a alocat 1,3 milioane lei pentru materiale sanitare, echipamente de protecție și dezinfectanți.

Pe Programul Operațional Infrastructură Mare, pe axa „Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare cauzata de criza COVID-19”, spitalul a obținut o finanțare de 42,4 milioane lei, bani cu care s-a achiziționat aparatură medicală, instrumentar medical și echipament de protecție.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.