Prezent în emisiunea de la POLITIKIA.ro, în dialog cu colegul Edi Vasile, directorul general al ADR Sud Muntenia, dl Liviu Gabriel Muşat, a făcut o radiografie „la rece” a proiectelor implementate în judeţul Argeş cu sprijinul instituţiei pe care domnia sa o conduce. Amănunte puteţi afla în cele ce urmează:

„O să încep cu dinamica proiectelor din Argeş. Într-adevăr. până în urmă cu doi ani, ele au mers destul de greoi, deşi s-au contractat foarte multe proiecte. Am aici o situaţie… S-au semnat 210 contracte, cu o valoare de aproape 1,4 miliarde de lei, ceea ce a situat judeţul Argeş pe locul secund, după Prahova, în regiunea noastră. Din diferite cauze, acestea nu au pornit imediat. Şi mă refer aici la cauze care au ţinut de atribuirea contractelor de lucrări, contestaţii, le ştim cu toţii… Însă, în ultimii doi ani, trebuie să recunosc că această întârziere a fost recuperată spectaculos de judeţul Argeş, şi mă refer aici atât la proiectele de la Consiliul Judeţean, cât şi la cele de la municipalităţi şi oraşe, precum cele de la Piteşti, Curtea de Argeş, chiar şi Topoloveni, Câmpulungul mai puţin, având în vedere că ei au semnat contracte mai spre sfârşitul programului. A fost recuperat acest decalaj şi sunt toate şansele ca cele mai multe să se finalizeze până la sfârşitul anului.

Chiar săptămâna trecută, într-o altă vizită pe care am efectuat-o la Consiliul Judeţean, am discutat cu dl preşedinte Mînzînă, cu ceilalţi angajaţi, şi sunt gata cu drumurile, vor fi gata spitalul, clădirea administrativă eficienţă energetică, muzeele… Practic, proiectele vor fi finalizate! Nu a fost uşor, însă noi apreciem această preocupare pentru a finaliza proiectele.

În ceea ce priveşte concursul despre care aţi amintit, am avut în urmă cu o lună Gala, momentul final al acestui demers. Ne-am gândit că, dacă vom scoate în faţă aceste proiecte de succes, ele vor fi un bun exemplu, un mobilizator şi pentru alţii care sunt mai neîncrezători, mai delăsători în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor din comunitate cu fonduri europene.

Este foarte important de subliniat la acest concurs că votul a fost exclusiv al cetăţenilor din regiune. Nu am avut precum la Eurovision un Comitet tehnic de specialişti… Nu! Aici au votat numai oamenii. Proiectele s-au încărcat pe o platformă, cu fotografii şi descriere, iar oamenii când intrau să voteze, se şi familiarizau cu acele proiecte. Decizia şi stabilirea clasamentelor finale a fost făcută în exclusivitate de către cetăţenii din regiune. Pentru că am vrut să dăm o notă de seriozitate acestui concurs, tot ce a fost vot multiplu l-am eliminat, pentru că aveam posibilitatea graţie unei sesiuni din calculator. Nu vrem să furăm căciula nici nouă, nici altora… Aşa s-au stabilit ierarhiile în cadrul acestui concurs.

Din judeţul Argeş, pe lângă drumul de care aţi pomenit, care a fost clasat pe locul II, am avut la Mediul de afaceri un proiect din Câmpulung, pe locul I. Este o chestie de normalitate, pentru că mediul de afaceri din Argeş a luat cele mai multe fonduri pe programul 2014-2020. De asemenea, am avut tot la Mediul de afaceri un alt proiect din judeţul Argeş care s-a clasat pe locul II, însă la Microîntreprinderi. Am avut la Topoloveni locul I la Regenerare urbană, amintesc şi de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, Mănăstirea de la Curtea de Argeş, Mănăstirea Negru Vodă şi Mănăstirea Aninoasa – toate au fost în clasament. Am editat şi noi un album în care sunt prezentate toate proiectele premiate.

Ne dorm ca acest concurs, pe lângă faptul de a scoate în evidenţă toate eforturile, strădaniile de a finaliza nişte proiecte cu impact în comunitate, să constituie exemple pentru ceilalţi. Mai mult decât atât, vreau să vă spun că la nivelul Comisiei Europene există un total interes pentru participarea cetăţenilor la toate etapele, inclusiv la start. Când au aflat că la concurs vor vota doar cetăţenii, şi-au exprimat imediat dorinţa de a participa. Astfel că am avut-o la Gală alături pe dna Sofia Alves, directorul Direcţiei REGIO din Comisia Europeană, un om care răspunde de foarte multe zeci de milioane de euro în Europa, în multe ţări. În plus, concursul a fost mediatizat şi pe paginile de socializare al Comisiei Europene!”.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.