Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu, a participat la evenimentul care a marcat Ziua Arhivelor Militare Române și aniversarea a 102 ani de la înființarea Depozitului Central de Arhivă.
După cum se știe, în 1973, instituția a fost mutată de la Râmnicu Sărat la Pitești. În această perioadă, pe lângă activitatea cu caracter social, desfășurată prin soluționarea petițiilor, la Depozitul Central se lucrează și la digitalizarea documentelor.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, comandor Iosif Bencze – director adjunct în Statul Major al Apărării, colonel Liviu Corciu – șeful Arhivelor Militare Naționale Române, angajați ai Depozitului Central, veterani de război și oficialități din administrație, inclusiv prefectul Radu Perianu și primarii Cristian Gentea și Ion Georgescu.
Cu această ocazie, Marius Nicolaescu i-a oferit col. ing. Marian-Marius Olteanu, comandatul Depozitului Central de Arhivă, o Plachetă de Excelență pentru activitatea desfășurată.
„Mă bucur că sunt alături de dumneavoastră într-o zi importantă ce marchează Ziua Arhivelor Militare și aniversarea celor 102 ani de la înființarea Depozitului Central de Arhivă.
Din anul 1973, instituția a fost mutată de la Râmnicu Sărat la Pitești, unde vă desfășurați activitatea în prezent.
Arhivele Militare Naționale au contribuit în permanență la conservarea și valorificarea tezaurului Armatei României. Rolul acestora a fost și rămâne acela de a păstra documentele privind evoluția, rolul, tradițiile și simbolurile militarilor români, a celor care au luptat pentru integritatea și suveranitatea țării noastre.
Într-o societate aflată în plină evoluție, în care totul apare on-line, este necesar ca acest prețios tezaur să fie făcut cunoscut prin modalități moderne adaptate cerintelor actuale privind digitalizarea.
Știu că aveti în plan un asemenea proiect, astfel ca documentele, enciclopediile și alte lucrări științifice în care sunt reflectate date din trecutul nostru, să fie accesibile și tinerilor, spre exemplu.
Generațiile viitoare trebuie să știe faptele din trecutul militar al României, întâmplări adevărate care au condus la formarea statului român modern.
În această zi aniversară, vă transmit întreaga considerație a conducerii Consiliului Județean Argeș și vă felicit pentru efortul depus în activitatea profesională” – Marius Nicolaescu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.
„Anul acesta împlinim 102 ani de la înființarea instituției și tot astăzi sărbătorim Ziua Arhivelor Militare. Faptul că cele două evenimente coincid, este un motiv suplimentar de bucurie și de mândrie pentru angajații instituței noastre.
Am considerat, de fiecare dată, că acest moment aniversar este cel mai potrivit pentru a face cunoscută activitatea instituției noastre” – col. ing. Marian-Marius Olteanu, comandatul Depozitului Central de Arhivă.
Digitalizarea documentelor arhivate la Pitești va fi completată, în curând cu digitalizarea producțiilor video aflate la Depozitul Central.
„În curând vom începe digitalizarea colecției de filme pe care o avem în patrimoniu. Practic, vorbim despre transformarea din analog în digital a Arhivei Studioului Cinematografic al Armatei pe care Depozitul Central de Arhivă Pitești îl păstrează. Avem deja o selecție de o sută de titluri de importanță istorică și documentară. Sunt filme care, pe lângă evenimente care acum au caracter istoric precum vizita președintelui egiptean Anwar el Sadat, arată și activitățile de instrucție ale soldaților români din perioada comunistă.
Acest proiect este gestionat de către biroul dlui colonel Diaconu. Am ținut de semenea, să ofer o diplomă pentru 30 de ani de activitate neîntreruptă doamnei Florica Tase. Dânsa lucrează în biroul Petiții. Pe umerii acestor oameni stă activitatea Arhivelor Militare” – colonel Liviu Corciu, șeful Arhivelor Militare Naționale Române.
În cadrul sesiunii de comunicări, preotul consilier eparhial Puiu Andrei Diaconescu a transmis cuvântul Înaltpreasfinţitului Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.
Sesiunea a cuprins și recenzia volumului „Armata Română și Casa Regală a României”, precum și a volumelor 3 și 4 ale lucrării „Casa Regală a României în cronicile neoficiale ale Monitorului Oficial, 1866-1877”. De semenea, în holul corpului central al Universității din Pitești, gazdă a evenimentului, a fost vernisată expoziția fotodocumenară „Armata Română și Casa Regală a României”.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.