În urmă cu 100 de ani, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, avea loc un important eveniment din istoria României, care a reunit reprezentanţi ai caselor regale din Europa: încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria.

Evenimentul a fost descris pitoresc în cronicile vremii şi a fost imortalizat prin numeroase fotografii şi chiar cu camera de filmat, reprezentând cel dintâi moment de expunere mediatică internaţională a României Mari.

Astăzi, la împlinirea a 5 ani de la trecerea la cele veșnice a a Regelui Mihai al României și la puțin timp de la aniversarea Centenarului Încoronării, în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a fost organizată o manifestare culturală la care a participat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul. Evenimentul a adus împreună elevii și profesorii Seminarului Teologic, precum și alte persoane interesate de istoria neamului românesc.

Manifestarea face parte dintr-un amplu proiect cultural intitulat „File de istorie şi spiritualitate românească”, care a fost subvenţionat de Secretariatul General al Guvernului României.

Cu această ocazie, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a reeditat un volum dedicat Reginei Mame Elena, apărut în anul 2019, cu ocazia reînhumării osemintelor acesteia în Catedrala Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, carte care îl are drept autor pe ÎPS Părinte Calinic Argeşeanul. Lângă acesta s-a adăugat o agendă care o prezintă pe regina Maria, ca un înger păzitor al României trimis de Dumnezeu la cumpăna veacurilor – o rememorare a protagonistei Încoronării.

În cuvântul rostit, chiriarhul Eparhiei a amintit de importanța acestui eveniment de o mare importanță istorică pentru poporul român.

La acest eveniment cultural a fost prezentă doamna Florentina Bucuroiu, lector universitar doctor la Universitatea din Piteşti, care a vorbit despre conotaţia religioasă a Încoronării de la 1922. Mai mult, domnul profesor Daniel Iosif, viceprimar al comunei Aninoasa, a prezentat într-un scurt rezumat cum au decurs evenimentele din toamna acelui an.

Rememorarea evenimentelor fundamentale pentru procesul de modernizare şi dezvoltare a statului, precum şi omagierea memoriei tuturor celor care au contribuit la realizarea acestora s-a făcut prin prezentarea unor materiale video care au transmis celor prezenți mesajul că avem datoria sfântă de a păstra nealterată identitatea și conștiința națională.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.