Ani la rând, omul de afaceri Liviu Nicolae s-a luptat efectiv pentru a obţine organizarea unui concurs de matematică prin care să cinstească memoria unuia dintre profesorii săi cei mai îndrăgiţi de la fostul Liceu Electroargeş. Alături i-au fost şi alţi colegi, între care merită amintiţi Cristi Georgescu, Cristian Mitrofan sau directorul de la Karcher, Ion Bican.

Şi mai întâi a fost ideea…

Din motive greu de înţeles, acestei iniţiative generoase i s-au pus tot soiul de piedici o perioadă destul de îndelungată. „Acest pedagog desăvârşit merită o recunoaştere publică a meritelor sale, pentru că a scos generaţii întregi de elevi, ce s-au dovedit a fi oameni de nădejde în comunităţile în care trăiesc şi muncesc şi care îi poartă recunoştinţă pentru modul în care i-a pregătit.

Pe mine m-a învăţat atâtea lucruri despre matematică şi viaţă încât am ajuns să-l iubesc. Şi pentru că nu am ştiut la timpul potrivit să-i mulţumesc cum se cuvine, aş vrea ca personalitatea sa ca dascăl să nu se piardă în anonimat. Sunt convins că şi urmaşii săi la catedră ar avea destule lucruri bune de învăţat şi aplicat pentru a-şi dovedi harul pentru meseria pe care au ales-o…

Practic, dacă umblu prin sipetul cu amintiri, descopăr că ne-am apropiat cu prilejul revederilor pe care le-am organizat. Atunci mă duceam să-l iau de la casa unde se retrăsese la Nucşoara şi purtam lungi şi interesante discuţii. Aflasem că era măcinat de boală, dar avea o personalitate atât de puternică, încât n-a reuşit cineva să-l determine să-şi caute vindecarea cât timp s-a putut menţine pe picioare. Când mi-au spus doctorii că nu mai aveau ce-i face, a căzut cerul pe mine, nu altceva…”, ne mărturisea, în anul 2018, ing. Liviu Nicolae.

„Un om cu totul deosebit…”

Domnia sa a luat atunci legătura cu directorul de la Liceul „Ferdinand I”, prof. Ana Răduţu-Babeţ. Dumneaei a îmbrăţişat ideea, mai ales că fusese colegă de cancelarie cu prof. Stelian Chelu, care şi condusese instituţia de învăţământ din nordul Oraşului Regal: „Am fost colegi timp de vreo 8 ani, între 1991 şi 1998… M-a impresionat cu dragostea faţă de meserie, de matematici, cu seriozitatea cu care se pregătea pentru a le desluşi elevilor săi tainele acestei ştiinţe fascinante. Personal l-am considerat un om cu totul deosebit…

Ca să n-o mai lungesc, am reuşit să obţinem aprobarea organizării unui concurs de Matematică aplicată pentru elevii din liceele tehnologice, care să-i poarte numele. Acesta este înscris în Calendarul Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, la poziţia 60 şi prima ediţie se va desfăşura sâmbătă, în data de 14 decembrie 2018. Spun prima ediţie, deoarece va fi un concurs anual, iar premiile şi cheltuielile de organizare vor fi acoperite prin sponsorizări”, spunea tot atunci directorul Liceului Tehnologic „Ferdinand I”, prof. Ana Răduţu-Babeţ.

Coronavirusul nu l-a îngenuncheat, ba din contră, a revenit în forţă pentru a dăinui!

Din păcate, nu s-au putut desfăşura decât două ediţii, pentru că apoi a venit pandemia de coronavirus, iar organizarea unui concurs de acest gen online este mai dificilă. Însă, acum, deoarece restricţiile pandemice nu mai sunt în vigoare pentru a nu se mai pierde şi ediţia din anul şcolar 2021-2022, grupul de iniţiativă care îi are ca vârfuri de lance pe Liviu Nicolae, Cristi Georgescu, Ion Bican şi Cristian Mitrofan, a discutat cu actualul director al Liceului Tehnologic „Ferdinand I”, prof. de Matematică Andra Michai, iar domnia sa a întreprins toate demersurile pentru organizarea ediţiei a III-a a Concursului de matematică aplicată „Stelian Chelu”.

„Cel mai bun prilej pentru elevii din anii terminali pentru a se obişnui, înainte de Bac, cu rigorile unui examen”

Am luat şi noi legătura cu domnia sa şi ne-a dezvăluit următoarele: „Am întâmpinat cu multă căldură iniţiativa de a se relua acest concurs, mai ales că este dedicat elevilor de la liceele tehnologice. Ediţia din acest an şcolar este cumva un pic pe repede-înainte, înainte de vacanţă şi de Bac. Tradiţional se organiza în luna decembrie, dar cum atunci era pandemie… Totuşi, nu am vrut să ratăm ocazia, iar sâmbătă vom fi în plin examen.

Am primit confirmările de participare din partea următoarelor unităţi de învăţământ: Liceul Tehnologic Vedea, Liceul Tehnologic Dacia Piteşti, Liceul Tehnologic Regele Mihai I şi Liceul Tehnologic Constantin Dobrescu – ambele din Curtea de Argeş. Mâine (n.r. – astăzi) urmează să ne trimită listele şi unităţile din zona Câmpulung. Cred că vom avea o participare numeroasă, iar un astfel de concurs poate fi un bun antrenament pentru elevii din anii terminali, mai ales că examenul de Bacalaureat bate la uşă. Şi pentru ceilalţi va fi o oportunitate, pentru că este diferit faţă de olimpiadele de specialitate la care pot participa în funcţie de profilul fiecăruia. În plus, nu sunt de neglijat nici premiile care sunt asigurate de sponsori cu suflet mare, în memoria unui profesor care a fost iubit de generaţii întregi de elevi, deveniţi oameni de bază ai societăţii, care îi poartă în continuare recunoştinţă”, ne-a spus prof. Andra Michai, directorul Liceului Tehnologic „Ferdinand I”.

Concursul „Stelian Chelu” – fază locală a Concursului Naţional „Adolf Haimovici”?

Domnia sa ne-a mai dat încă două veşti bune: reprezentanţii Facultăţii de Construcţii de Maşini şi Management Industrial din Iaşi, organizatorii Concursul Național de Matematică Aplicată „ADOLF HAIMOVICI”, au fost foarte încântaţi de Concursul de matematică aplicată „Stelian Chelu” care se desfăşoară la Curtea de Argeş, la Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, şi le-au propus omologilor argeşeni ca – pe viitor – acesta să conteze ca şi etapă locală a Concursului „Haimovici”. În plus, se doreşte trecerea lui într-o categorie superioară – Concurs interjudeţean de matematică aplicată, care să conţină şi o secţiune de comunicări ştiinţifice.

Le urăm şi noi succes participanţilor şi să obţină rezultate cât mai bune. Vom reveni cu amănunte zilele următoare!

Cine a fost prof. Stelian Chelu

Prof. Stelian Chelu s-a născut la 24 iulie 1941, în casa unor gospodari din Nucşoara, vecini cu proprietăţile familiei Arnăuţoiu, care avuseseră şi printre rude condamnaţi în dosarul „Haiducilor Muscelului”. Tocmai de aceea, a trăit o bună parte din viaţă cu teama de a nu i se reproşa păcate pe care nu le săvârşise împotriva regimului comunist. După absolvirea, în 1965, a Facultăţii de Matematică la Universitatea Bucureşti, a lucrat ca profesor la Liceul Teoretic de la Corbeni timp de 13 ani, obţinând rezultate remarcabile cu elevii pe care i-a pregătit, copii ai localnicilor şi ai celor ce lucrau pe şantierul construcţiei Barajului Vidraru şi al salbei de microhidrocentrale de pe Argeş. Mai apoi, prin concurs, a obţinut post de titular la Liceul Electroargeş, pe care l-a şi condus o perioadă. După anul 1990 s-a pensionat şi s-a retras la casa părintească din Nucşoara, unde a trăit singur, întrucât nu şi-a legat destinul de vreo femeie. După ce a trecut în lumea de dincolo, a fost înhumat în cimitirul bisericii din Nucşoara, acolo unde şi-a găsit odihna veşnică şi Elisabeta Rizea, simbolul luptei anticomuniste.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.