Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea a organizat ședința Comitetului de Bazin Argeș-Vedea, în care se reunesc principalii factori din domeniul gospodăririi apelor, reprezentanți ai administrației și instituțiilor publice, operatorilor de rețele de alimentare cu apă și canalizare, O.N.G.-urilor din județele Argeș, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Dâmbovița, Olt.
Membrii Comitetului de Bazin au avizat Planul de Management actualizat 2021 al spațiului hidrografic Argeș-Vedea (cel de-al treilea ciclu de planificare 2022-2027. Acest document este cel mai important instrument de implementare a prevederilor Directivei europene Cadru Apă. El are ca scop fundamentarea măsurilor, acţiunilor, soluţiilor şi lucrărilor pentru atingerea şi menţinerea obiectivelor de mediu, identificarea presiunilor antropice importante şi al impactului activităţilor umane asupra stării apelor de suprafaţă şi subterane, diminuarea efectelor negative ale presiunilor antropice şi reducerea poluarii. Planul de Management actualizat 2021 al spațiului hidrografic Argeș-Vedea.
Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea au prezentat și proiectul RO-FLOODS sub denumirea completă “Întărirea capacității autorității publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor a 2-a și a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundații” (SIPOCA 734), coordonat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională Apele Române cu sprijinul World Bank Romania. Proiectul urmărește gestionarea eficientă a inundațiilor prin colaborarea instituțiilor publice, a sectorului privat, a societății civile și cetățenilor, reactualizarea Hărților de Hazard și de Risc la Inundații și elaborarea Planului de Management al Riscului la Inundații. Acest document constituie una din componentele de gestionare cantitativă a resurselor de apă. El are ca scop fundamentarea măsurilor, acţiunilor, soluţiilor şi lucrărilor pentru diminuarea efectelor potențiale negative ale inundațiilor privind sănătatea umană, mediu, patrimoniul cultural și activitatea economică, prin măsuri structurale și nestructurale.
Ședința Comitetului de Bazin a avut și un caracter festiv pentru celebrarea Zilei Mondiale a Apei. Astfel a avut loc sesiunea de comunicări științifice ,,Apă pentru viitor, viitorul pentru ape”, ediția a V-a, în care studenți ai Universității din Pitești și-au prezentat lucrările pe tema apei subterane. Acestă sesiune este unul dintre modurile prin care Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea încurajează pregătirea studenților în acest domeniu, oferindu-le și posibilitatea de a lua contact cu activitatea de gospodărire a apelor.
Membrii Comitetului de Bazin au aflat și despre colaboarea dintre ABA Argeș-Vedea și Asociația Mai Mult Verde, pentru menținerea apelor curate, prin activitățile de ecologizare derulate în comun.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.