🌺 Vă invităm să întâmpinăm cu bucurie primăvara, anotimpul renașterii și al culorilor! În perioada 1-8 martie, în Argeș vor avea loc mai multe activități cultural-artistice, mare parte dintre acestea fiind dedicate Zilei Mărțișorului și Zilei Internaționale a Femeii. Evenimentele sunt organizate de instituțiile de cultură aflate în coordonarea Consiliului Județean Argeș, după următorul program:

🔴 VINERI, 1 MARTIE

🕑 Ora 10.00: Ateliere de confecționat mărțișoare (Muzeul Golești).
🕑 Ora 11.00: La Conacul Goleștilor (sala de la etaj) va avea loc vernisajul expoziției dedicată zilei de naștere a lui Frédéric Chopin, organizată de Institutul Polonez în colaborare cu Muzeul Golești.
🎬 Muzeul Golești a realizat și un film despre mărțișor, care va fi prezentat în premieră la Consulatul Romaniei la Stuttgart.
🕑 Ora 19.00: La Teatrul „Alexandru Davila”, Sala Studio „Liviu Ciulei”, va avea loc spectacolul URMUZ. „Un text aparte, o comedie cu accente dramatice în care erotismul se amestecă subtil cu politicul. URMUZ prezintă o lume bizară. Intrăm, de la bun început, în mintea lui Mitică și vedem toate angoasele, tot vidul interior, toate întrebările care nu mai au răspuns. O lume așa cum o percepe Mitică, adică fără sens. Așa că Moartea devine practic o necesitate, un drum firesc. URMUZ (Mitică) este tot mai afectat de vidul interior, de golirea cuvintelor și a faptelor sale. Piesa ne vorbește despre singurătate, prietenie adevărată și căutarea sensului vieții… Să știm de ce trăim!” (Mona Gavrilaș, regizor artistic). Biletele pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală sau accesând următorul link: https://www.mystage.ro/spectacole/urmuz-3871?af=57.

🔴 SÂMBĂTĂ, 2 MARTIE

🕑 Ora 11:30 – La Teatrul „Alexandru Davila”, Sala Studio „Liviu Ciulei”, va avea loc spectacolul FATA MOȘULUI ȘI FATA BABEI. Universul creat de poveștile lui Ion Creangă și-a clădit trăinicia pe mesajele transmise. Pe de o parte, copiii savurează aventurile personajelor, iar pe de altă parte învață, în cel mai plăcut mod, lecții importante de viață. „Fata Moșului și Fata Babei” este basmul care îi învață pe copii să facă diferența dintre bun și rău, dintre frumos și urât, despre generozitate, empatie și hărnicie. O poveste pentru cei mici predată, cu mare artă, de cei mari. Vă așteptăm cu drag!
🕑 Ora 19:00 – La Teatrul „Alexandru Davila”, Sala Mare, va avea loc spectacolul KOANA KIRITZA. S-a emancipat KOANA KIRITZA! Uită tot ce știi despre celebrul personaj al operei lui Vasile Alecsandri și vino să vezi cu ochii tăi marea sa transformare! Sub amprenta regizorală Sandu GRECU, nume de referință în sfera artistică, KIRITZA, personajul care stârnește hohote de râs doar prin simpla sa apariție, îmbracă haine noi pentru marea întâlnire cu publicul argeșean. Se ferchezuiește, se rumenește, își ia neamurile și urcă pe scena Teatrului ,,Alexandru Davila” pentru un spectacol „cum n-a văzut Parisul”. Printr-o serie de situații comice, Kiritza, boieroaica ce are pretenții de aleasă aristocrată, își trădează pe de o parte lipsa de educație, iar pe de altă parte dorința de a parveni. Mamă a trei copii, două fete și un băiat, moșiereasă cu veleități de mare doamnă și cu preocupări mondene, Koana Kiritza reușește să capteze interesul și să se facă remarcată. Personajul are atâta lipici la public încât a reușit performanța de a umple săli întregi de spectacole de-a lungul mai multor generații. Se lasă cu dans, cu muzică și cu multă voie bună! Decorurile și costumele atent alese sunt puse în valoare de actorii Teatrului „Alexandru Davila” care, îmbinând talentul, munca și farmecul personal reușesc să dea o notă aparte spectacolului a cărui faimă a trecut testul timpului. Un spectacol pentru starea de bine! Biletele se pot achiziționa de la Agenția Teatrală sau accesând: https://www.mystage.ro/spectacole/koana-kiritza-3857?af=57.

🔴 DUMINICĂ, 3 MARTIE

🕑 Ora 19:00 – La Teatrul „Alexandru Davila”, Sala Mare, va avea loc spectacolul FĂT-FRUMOS DIN LACRIMĂ. Anul teatral 2024 debutează la Teatrul „Alexandru Davila” cu premiera „Făt-Frumos din lacrimă”, dramatizare după basmul poetului național Mihai Eminescu. Textul este recomandat de programa școlară în vigoare. Este un basm cult care are ca sursă de inspirație basmul popular românesc, o poveste care ne-a încântat copilăria, provocându-ne imaginația și dorința de a citi. „Făt-Frumos din lacrimă” a fost publicat pentru prima oară la 15 noiembrie 1870, în revista „Convorbiri literare” (Iași), apoi în volumul postum „Proză și Versuri” (Editor V.G. Morțun, Iași, 1890). Gabriel Apostol, regizor și actor cu o îndelungată experiență în lumea teatrului de animație, și Clara Dărângă, scenografa spectacolului, aduc pe scenă păpuși mici sau supradimensionate, în mânuire directă, combinate cu proiecții video, creând astfel o lume dinamică, vie, captivantă, unde Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana, Muma Pădurii, calul năzdrăvan, împărați și împărătese duc clasica luptă dintre bine și rău. Iar actorii-mânuitori reușesc să creeze imagini inspirate, modificând cu măiestrie semnificația inițială a obiectului (păpușa), generând metafore scenice cu un puternic impact emoțional. Biletele se pot achiziționa de la Agenția teatrală sau accesând următorul link: https://www.mystage.ro/spe…/fat-frumos-din-lacrima-4260…

🔴 MARȚI, 5 MARTIE

🕑 Ora 16.30: BIBLIOCLUBUL CURIOȘILOR. DE LA ȚESĂTURI LA MARILE CASE DE MODĂ – Activitate educativă, destinată copiilor cu vârstele cuprinse între 8 şi 11 ani. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor)

🔴 MIERCURI, 6 MARTIE

🕑 Ora 12.00: La Muzeul Golești va avea loc vernisajul expoziției de pictură „Portrete ale doamnelor de demult”. Expoziția este realizată în parteneriat cu Muzeul Municipal Câmpulung Muscel.

🔴 JOI, 7 MARTIE

🕑 Ora 10.30: PIC! PAC! POC! – Atelier de logopedie – Grupa Mare Albinuțe – activitate desfășurată în cadrul parteneriatului cu G.P.P. „Dumbrava Minunată”. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor)
🕑 Ora 18.00: FANTEZIE ȘI IUBIRE – ATELIER PENTRU MĂMICI – Ateliere practice de creație literară și artă, jocuri și activități distractive, lecturi interactive din cărți clasice și moderne, selectate special de elevii Școlii Traian, pentru a dezvolta imaginația, a încânta inimile mamelor și pentru a întări conexiunea dintre acestea și copii, prin magia lecturii. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala de Conferințe)
🕑 Ora 18.00: Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, în parteneriat cu Primăria Orașului Topoloveni, organizează spectacolul “E primăvară! Înflorește, inimă!”. Evenimentul va avea loc la Casa de Cultură „Pr. Ion Ionescu” din Topoloveni. Intrarea este liberă!

🔴 Activități culturale organizate de Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș:

• 4-9 martie: MĂRȚIȘOARELE PRIMĂVERII – Expoziție de obiecte lucrate manuale de elevii Școlii Gimnaziale „Petre Țuțea” din Boteni, expoziție dedicată Mărțișorului. (Holul BJA)
• 4-9 martie: MARI ROMÂNI. CHIPURI ȘI IDENTITĂȚI – Expoziție de grafică, realizată de ADINA ROMANESCU, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala București. (Holul BJA)
• 4-9 martie: EDIFICII ECLEZIASTICE – Expoziție de reproduceri după fotografii din revistele: Boabe de grâu (1932-1934), Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice (1927, 1934, 1935), Literatură și Artă Românească (1896-1898), Monumente istorice și de artă (1976, 1983), Vatra (1939), Viața ilustrată (1936-1937). (Holul BJA, Etajul al II-lea)
• 4-9 martie: ROMANTICI ȘI ÎNDRĂGOSTIȚI – Expoziție de obiecte hand-made, realizate de artista RODICA VENERA MIHALACHE, din porțelan și piele pictate. (Holul BJA)
• 4 martie/8 martie: ESENȚE. PERSPECTIVE. PERSONAJE – Grupaj de poeme din creația scriitoarei MARIA ALEXANDRA ILIESCU; grupaj de poeme din creația scriitorului ALEXANDRU MĂRCHIDAN. (Rubrică online)

🔴 Expoziții permanente și temporare organizate de Muzeul Golești sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:

• Expoziție dedicată memoriei compozitorului polonez Frédéric Chopin. Expoziția realizată în parteneriat cu Institutul Polonez.
• Expoziție de costume populare din patrimoniul Muzeului Golești.
• Expoziție de desene și grafică „Doar oameni”. Expune Ion Fuscel, restaurator Muzeul Municipal Câmpulung Muscel.
• Expoziția de pictură Intuiție aparținând artistului plastic Dana Ciucă. Curatorul expoziției: Nicoleta Popa Grigore.
• Expoziția temporară „Motive decorative în arta plastică. Donația Daniela Frumușanu”.
• Expoziția temporară „Constelații românești tradiționale”, organizată în parteneriat cu Complexul Astronomic Baia Mare (proiect de revitalizare a astronomiei populare românești) – iulie-septembrie.
• Expoziție temporară „Universul copilăriei de altădată”, în parteneriat cu Asociația Muzeul Jucăriilor București.
• Expoziție temporară „Înveşnicirea sufletului – sacrul în viaţa ţăranului român”, obiecte de patrimoniu deosebite: icoane pictate, icoane de vatră, pristolnice, dar şi copacul cu „cruci de jurământ”.
• Expoziția tematică despre sistemul medical din spațiul românesc (sec. al XIX-lea) Bolnița banului Radu Golescu.
📍 Adresa: Muzeul Golești se află în orașul Ștefănești, strada Radu Golescu, nr. 34, Județul Argeș.
🕑 Program de vizitare: Vara: 09.00-18.00 (1 aprilie-31 octombrie); Iarna: 08.00-16.00 (1 noiembrie-31 martie).
🎟️ Biletele de intrare se emit până la ora 15.30 (iarna) și 17.30 (vara).

🔴 Muzeul Județean Argeș:

• Expoziția temporară – Expoziție de grafică „Rudolf Schweitzer-Cumpăna – 49 de ani de la moartea artistului” (Galeria Națională de Artă Naivă).
• Expoziție temporară – Expoziție de grafică „Sibiul în viziunea noastră” (Galeria Națională de Artă Naivă).
• „Exponatul lunii” – Stârcul roșu (Ardea purpurea Linnaeus, 1758).
• Expoziția „Flori de mină – Comorile adâncurilor” (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44).
Program de vizitare: luni-duminică, între orele 09.00-19.00.

• Galeria Naţională de Artă Naivă (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor).
Program de vizitare: luni-duminică, între orele 09.00-19.00.

• Expoziția Sportului Argeşean ,,Campionii” (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44, intrarea din Bulevardul Eroilor).
Program de vizitare: luni-duminică, 09.00-19.00.

• Castrul roman Câmpulung-Jidova (Câmpulung, şoseaua DN 73, jud. Argeș).
Program de vizitare: luni-duminică: 09.00-17.00.

• Expoziția Memorială „Dinu Lipatti” (Comuna Leordeni, Sat Ciolcești, jud. Argeș).
Program de vizitare: luni-duminică: 09.00-17.00.

• Lapidarium (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44).
Program: luni-duminică: 09.00-19.00.

• Planetariul (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor).
Program de vizitare: marți-duminică, 09.00-17.00, doar cu programare la telefon: 0723.344.586.

„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.