În data de 4 noiembrie, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a marcat un pas important pentru producătorii români. Astfel, a fost finalizat și trimis pentru aprobare ordinul care reglementează funcționarea Gospodăriei Țărănești care furnizează alimente de origine non-animală.
ANSVSA şi DSVSA judeţene își continuă eforturile de simplificare a legislației pentru unitățile de capacitate mică, având ca scop sprijinirea producției locale și promovarea dezvoltării comunităților rurale din România. ANSVSA reafirmă angajamentul său de a garanta alimente sigure pentru consumatori respectând toate normele de siguranță alimentară. Prin promovarea produselor locale se doreşte să se încurajeze un sistem alimentar mai sănătos și echitabil, care să susțină atât micii producători români, cât și consumatorii. DSVSA Argeş sprijină gospodăria ţărănească şi producătorii locali şi în acest sens va desfăşura sesiuni de promovare şi informare privind noile modificări legislative cu persoanele interesate de pe tot teritoriul judeţului Argeş.
„Prin această noua abordare legislativă ne dorim să redescoperim produsele locale tradiţionale cultivate şi procesate în gospodăriile din satele româneşti. Principalul factor vizat este cel al dezvoltării capacităţilor de producţie şi procesare al producătorilor locali, pornind de la dorinţa de a pune pe masa consumatorilor alimente ce respectă normele de siguranţă alimentară şi consacrând astfel conceptul de la fermă la consumator. Astfel, crearea unor noi locuri de producţie şi procesare alimente de origine non-animală în mediul rural va crea un lanţ alimentar scurt şi reprezintă tranziţia către un sistem alimentar mai sănătos şi mai durabil!”, a declarat dr. Sorin Dumitru Sorescu, director executiv DSVSA Argeş.