Am avut bucuria de a participa, astăzi, la o serie de acţiuni de omagiere a lui Constantin Dobrescu-Argeș, chiar în comuna unde s-a născut, în 1856, și unde, în urmă cu 120 de ani, a trecut la cele veșnice. Adică la Mușătești!

Evenimentul a reunit mai multe personalități, inclusiv viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, istoricul Ştefan Dumitrache și fostul prefect Emilian Dragnea.

Nu am cum să nu îi felicit pe primarul Constantin Oancea și pe Cătălin Cârstea pentru implicare și organizarea acestui eveniment care a reunit personalități culturale și administrative!

Cred sincer că cine alege să facă administrație sau politică, trebuie să fac tot posibilul să construiască ceva, să lase ceva în urmă pentru societate. Iar Constantin Dobrescu-Argeș a fost genul de personalitate care a insistat, prin tot ceea ce a făcut, la ridicarea și deșteptarea clasei țărănești, atât de oropsite și la dezvoltarea zonei rurale.

Învățător, doctor în drept, deputat, fondatorul primelor bănci populare și organizații cooperatiste din mediul rural, fondatorul primelor biblioteci rurale și al primului așezământ cultural din mediul rural, precursor al căminelor culturale, a editat reviste precum „Țăranul”, „Gazeta Poporului”, „Gazeta Țăranilor”.

Tot la Mușătești a organizat cor și formație de dansuri populare, teatru țărănesc, clase de alfabetizare pentru adulți, biblioteca publică, muzeu etnografic și pedagogic, stație agronomică, arenă de gimnastică! Ceva colosal pentru acele vremuri în Țara Românească!…

Tot el a organizat primul Congres țărănesc, la București, în Sala Eforie, prilej cu care s-au pus bazele Partidei Țărănești, primul partid politic al țăranilor.

Felicitări elevilor Școlii Gimnaziale Mușătești, membri ai Grupului Vocal ”Cununița”!

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.