În Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 234Bis, de miercuri, 22 martie 2023, a fost publicată Anexa la Ordinul ministrului Sănătății nr. 774/2023 pentru aprobarea Normelor metodologice privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență. În judeţul Argeş funcţionează la această oră şapte, după cum urmează:

  • BÂRLA, cu localităţi arondate BÂRLA, LUNCA CORBULUI, HÂRSEŞTI, CĂLDĂRARU, STOLNICI şi MIROŞI.
  • BOGAŢI, cu localităţi arondate BOGAŢI, LEORDENI, BOŢEŞTI, BELEŢI NEGREŞTI, DOBREŞTI şi PRIBOIENI.
  • BUDEASA, cu localităţi arondate BUDEASA, MERIŞANI şi MĂLURENI.
  • FĂGET, cu localităţi arondate MĂRĂCINENI, MICEŞTI, DAVIDEŞTI şi DÂRMĂNEŞTI.
  • DOMNEŞTI, cu localităţi arondate DOMNEŞTI, PIETROŞANI, COŞEŞTI, NUCŞOARA, CORBI, MUŞĂTEŞTI, ANINOASA şi BEREVOEŞTI.
  • MOZĂCENI, cu localităţi arondate MOZĂCENI, ŞTEFAN CEL MARE, SLOBOZIA şi NEGRAŞI.
  • VALEA ARGEŞELULUI, cu localităţi arondate BOTENI, VULTUREŞTI şi MIOARELE.

DSP Argeş a propus Ministerului Sănătăţii, conform art. 4, alin. (1) din Legea nr. 263/2004, înfiinţarea a încă 4 noi centre de permanenţă, după cum urmează:

  • UNGHENI, cu localităţi arondate UNGHENI, RECEA şi IZVORU (unitate sanitară aflată la 25 km, număr mare de persoane care nu realizează venituri, număr mare de persoane cu boli cronice care îngreunează activităţile zilnice).
  • POIENARII DE ARGEŞ, cu localităţI arondate POIENARII DE ARGEŞ, BĂICULEŞTI şi CIOFRÂNGENI (unitate sanitară aflată la 25 km, populaţie dispersată).
  • HÂRTIEŞTI, cu localităţi arondate HÂRTIEŞTI şi MIHĂEŞTI (unitate sanitară aflată la 29 km, populaţie dispersată).
  • CETĂȚENI, cu localitățile arondate STOENEȘTI, VĂLENI şi MALU CU FLORI (unitate sanitară aflată la 28 km, populaţie dispersată).

În mediul rural, în situația în care în zonă nu există alte unități de asistență medicală/de primire a urgențelor medicale, se înființează câte un centru de permanență la o populație de minimum 5.000 locuitori, conform datelor statistice existente la nivelul unităților administrative locale implicate. Prin excepție, în localitățile rurale izolate, greu accesibile, în care nu există acces la servicii de asistență medicală pentru populația din zonă, se pot înființa centre de permanență.

Numărul populației este compus din numărul locuitorilor din localitatea în care se înființează centrul de permanență și numărul locuitorilor din localitățile arondate centrului de permanență. Centrele de permanenţă funcţionează cu un număr de minimum 7 posturi de medic şi cu minimum 5 posturi de asistent medical. Activitatea desfăşurată în centrele de permanenţă se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

Am luat legătura cu Dragoş Boncea, primarul din comuna Poienarii de Argeş, localitate în care se va înfiinţa un astfel de centru de permanenţă, care ne-a declarat următoarele: „La Poienarii de Argeş se lucrează din plin, chiar dacă suntem o echipă mică. A venit momentul să ne ocupăm şi de sănătatea locuitorilor prin înfiinţarea unui centru de permanenţă medicală. Personalul acestuia va deservi şi localităţile arondate Ciofrângeni şi Băiculeşti.

Ţin să mulţumesc pentru sprijinul oferit conducerii DSP Argeş, CAS Argeş, Ministerului Sănătăţii şi, nu în ultimul rând, preşedintelui a.i. al Senatului României, dna Alina Gorghiu, cea care a fost întotdeauna receptivă la doleanţele administraţiei publice locale pe care o conduc. Avem destule proiecte la care lucrăm, am despus alte două pe PNRR şi avem speranţe că vom obţine finanţarea pentru ele. Însă despre toate acestea vă rog să-mi permiteţi să fac referire la momentul potrivit”.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.