Primăria orașului Mioveni informează cetăţenii cu privire la prevederile Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit căreia proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiințific „Ambrosia artemisiifolia”, pentru evitarea instalării și a răspândirii vegetației adventive invazive și pentru eliminarea ei, în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an.

Nerespectarea obligațiilor constituind contravenţie, care se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice, şi cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei, pentru persoanele juridice.

Specialiştii în domeniu au precizat 5 moduri în care poate fi combătută buruiana:

• Cele mai bune rezultate se pot obţine prin cosirea manuală a spaţiilor pe care este răspândită sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe alineamentele căilor ferate, a drumurilor şi pe marginea parcelelor.
• Când buruiana este răspândită în interiorul tarlalelor agricole, în special în interiorul unor şanţuri, stufărişuri, denivelări etc., distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice.
• Când buruiana este răspândită pe suprafeţe mai mari se pot aplica erbicide, după caz, începând de primăvara devreme când buruiana are 10-15 cm şi poate fi recunoscută cu uşurinţă. În vederea stabilirii tipului de erbicid şi a dozei, proprietarii/deţinătorii/administratorii de terenuri pot apela la specialiştii direcţiilor pentru agricultură judeţene pentru a primi informaţii detaliate sau, după caz, la specialişti din cadrul primăriilor. Măsura se va aplica respectându-se cadrul legal în vigoare în ceea ce priveşte comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar.
• În cazul unor focare izolate, buruiana poate fi smulsă relativ uşor folosind mănuşi de protecţie pentru evitarea iritaţiilor sau poate fi distrusă cu sapa ori secera.
• Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafaţa solului în vederea distrugerii tuturor ramificaţiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distrug doar tulpina principală, iar restul ramificaţiilor se dezvoltă, înfloresc şi produc în continuare polen şi chiar seminţe, îmbogăţind astfel rezerva de seminţe din sol. Se recomandă cositul repetat de 2-3 ori pe an, obligatoriu de realizat înaintea fructificării plantei.

Amintim că AMBROZIA (denumirea științifică „Ambrosia artemisiifolia“) este cunoscută ca fiind o buruiană periculoasă pentru sănătatea omului, provocând alergii şi stări febrile puternice în perioada înfloririi.

Pentru recunoaşterea acestei plante, puteţi consulta site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – www.madr.ro, al Ministerului Mediului – www.mmediu.ro, precum şi al Ministerului Sănătăţii – www.ms.ro.

Sursa foto: Garda Naţională de Mediu (GNM).

„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.