Unul dintre subiectele la modă din această perioadă este cel legat de Pădurea Trivale din Piteşti şi de statutul pe care ar urma aceasta să îl aibă – arie protejată sau pădure parc. Deşi toate lumea declară că vrea s-o salveze şi se bate în piept pentru asta, un adevărat război a ieşit la iveală în ultimul timp între liberali şi pesedişti, în rolurile principale fiind consilierii locali Mihai Coteţ şi Răzvan Şerbănoiu, iar de cealaltă parte primarul Cristian Gentea.
Aşa cum a anunţat colegul Edi Vasile în emisiunea de luni dimineaţă, noi, cei de la POLITIKIA.ro, nu ne vom hazarda să ne pronunţăm în cestiunea în cauză până nu vom pune cap la cap toate informaţiile de care dispunem. Vă prezentăm însă mai jos postările celor amintiţi anterior, pentru a putea să vă faceţi o idee despre subiectul la ordinea zilei în Piteşti şi, de ce nu, în întregul judeţ Argeş.
Mihai Coteţ: „Vrem arie protejată și vrem zonă de pădure parc pentru 50 de hectare!”
„Observ cum aleși locali care au mai mult decât de un mandat la activ au devenit brusc interesați de soarta pădurii Trivale, brusc interesați de ceea ce își doresc cetățenii, brusc deschiși la dialog, după ce zeci de ani nu au mișcat un deget, nu au inițiat o singură dezbatere. În toți anii aceștia, trei sferturi din pădurea Trivale a fost retrocedată!!! Trei sferturi din pădurea care nu a aparținut niciodată, nimănui, e privată!!!
De doi ani de zile noi, cei de la PNL, am făcut toate demersurile necesare pentru a reuși să păzim pădurea de interesele imobiliare și defrișările masive pe care nimeni nu și le asumă. Exact în momentul în care suntem la un pas de declararea pădurii drept arie protejată, celor de la PSD li s-a deschis apetitul pentru dezbatere, adică… pentru a amâna, pentru a tărăgăna, pentru a lungi cât mai mult posibil rămânerea pădurii la cheremul băieților deștepți.
Noi am fost cât se poate de clari în privința a ceea ce ne dorim și am argumentat. PSD vrea să mai așteptăm, să mai analizăm, insinuând că am putea prelua cu titlu de pădure parc peste 300 și ceva de hectare.
Administrația de până acum nu a fost capabilă nici măcar să pregătească un teren pentru un parc industrial, atâția zeci de ani! Ne putem permite acum luxul unui examen de competență care nu a fost trecut niciodată? Nu, pentru că e vorba despre pădurea piteștenilor. Și pentru că trăim și așa într-un oraș super-betonat.
De aceea vrem arie protejată și vrem zonă de pădure parc pentru 50 de hectare pentru care oricum va trebui să facem un efort bugetar pentru a le întreține”, a postat pe pagina sa Mihai Coteţ.
Cristian Gentea: „Replică la mesajul electoral al domnului consilier Mihai Coteț – Încetați să folosiți în scop electoral subiectul Pădurea Trivale!”
„Sunteți în campanie pentru obținerea unei funcții politice în PNL, știm toți acest lucru, dar este deja jenant, chiar și pentru colegii dumneavoastră consilieri, felul în care acaparați, fără să stăpâniți informațiile, dezbaterea pe o temă extrem de serioasă pe agenda publică.
Atunci când vorbiți despre consilierii PSD cu mai multe mandate, probabil vă referiți și la mine, dar sper să nu îl uitați pe domnul Apostoliceanu! Când spuneți de retrocedări, sigur v-ați documentat, aștept să aduceți dovezile că noi, foștii consilieri PSD, am închis ochii, adică sugerați că ne-am înțeles cu imobiliarii. Vă cer public, în acest moment, dovezile! În ultimii 10 ani nu s-a retrocedat nici 1 mp, ba chiar s-au adus înapoi prin instanțe!
De doi ani de zile, noi cei de la PNL am făcut toate demersurile necesare…???
Sunteți cumva majoritari în Consiliul Local sau sunteți brusc amnezic – consilierii PSD, PNL, USR și PMP au făcut demersuri, toți am susținut implicarea majoră a domnului consilier Tiberiu Irimia, împreună am făcut dezbateri și am căutat cele mai bune soluții ca pădurea să fie protejată!
Nici măcar nu știți că ultima întâlnire de lucru a consilierilor locali de acum 3 zile, la care ați lipsit, dovadă că sunteți foarte interesat de pădure, a fost inițiată de colegul de la USR, viceprimarul Mihai Mihăilescu, tocmai pentru că, după ultima vizită a dumnealui la Ministerul Mediului, se pare că SINGURA variantă sigură pentru a salva pădurea este transferul în proprietate publică a municipiului! Adică realizarea pădurii-parc! N-am spus-o noi, cei de la PSD, domnule candidat PNL Mihai Coteț, ci Ministerul Mediului! Mai mult, “grija” dumneavoastră este acoperită de lege (art. 5, Legea 220/2018, coroborat cu Decizia Curții Constituționale nr. 395), niciun Consiliu Local sau Consiliu Județean nu poate emite Hotărâri prin care pădurile-parc pot trece în domeniul privat, dacă nu sunt retrocedate pe vechiul amplasament, ori toate cele 20 de parcele – aproape 400 de ha – despre care vorbim au aparținut și aparțin statului! Dar n-ați participat la ultima informare, convocată de mine la inițiativa USR, altfel ați fi aflat ce spun specialiștii Direcției Silvice, v-ați fi putut lămuri punând întrebări concrete directorului Armand Chiriloiu.
Ați fi aflat că aria protejată nu exclude retrocedarea! Vă pot acuza că aveți interese imobiliare, oare? Pe logica dumneavoastră electorală, da!
Știm însă că interesul dumneavoastră este unul meschin, personal.
Încetați să vă jucați cu adevărul și nu mai vorbiți în numele piteștenilor, aveți decența unei confruntări argumentate în ședințele de lucru, nu prin cârciumi și pe Facebook!
Cu bună credință vă îndrum să citiți, să vă documentați, înainte de a face declarații. Începeți cu Legea 220/2018, apoi continuați să aprofundați derogarea de la dispozițiile art. 34 din Codul silvic, și ușor, ușor, o să înțelegeți și apoi veți putea susține argumentat opinia dumneavoastră de consilier local ales vremelnic.
Ar fi bine să vă calmați și să reflectați la ce ați făcut în ultimul timp, legat de administrația publică locală. Știți foarte bine la ce mă refer…
Succes în campanie! Sigur va câștiga cel mai bun!”, a venit replica primarului Gentea.
Mihai Coteţ: „Dle Gentea, nu mai rostogoliți jumătăți de adevăr în fața opiniei publice!”
„Către domnul primar Cristian Gentea, un mare iubitor de unanimități
Domnule primar Cristian Gentea, e foarte adevărat că sunt implicat într-o campanie electorală internă pentru președinția PNL Pitești, dar nu contenesc să fiu uimit de cât de implicat sunteți și dumneavoastră în aceeași campanie, direct și indirect. Diferența este că eu am ce căuta în ea.
Faptul că îi informez pe cetățeni cu privire la activitatea din Consiliul Local Pitești este o datorie, nu o campanie electorală și am să continui s-o fac, chiar dacă dumneavoastră ați prefera liniștea din mandatele anterioare, care am văzut cât de bine a mers Piteștiului.
Am comunicat prin intermediul colegilor mei consilieri că nu putem fi prezenți, fiind anunțați și foarte din scurt și mi-au transmis că nu sunteți de acord să fixați o altă dată. Colegi de-ai mei au participat și s-au și retras, spre final, unii dintre ei, pentru că numai dezbatere nu a fost. Ni s-au prezentat date eronate și jumătăți de adevăruri, ca de obicei.
Nu am spus că ar avea cineva din Consiliul Local interese imobiliare directe, dar în toți acești ani în care nu s-a făcut nimic, s-au tărăgănat lucrurile, s-a ascuns corespondența cu Ministerul Mediului, nu s-au transmis către minister Hotărârile de Consiliu Local, imobiliarii au avut de câștigat. A nu face nimic înseamnă a face infinit mai mult rău.
Nu mai rostogoliți jumătăți de adevăr în fața opiniei publice! Cunosc statutul ariei protejate, știu că nu exclude retrocedarea, dar ceea ce nu spuneți este că nimeni nu și-ar dori să devină proprietar peste o pădure în care nu ar putea tăia nici măcar un lăstar. Ceea ce nu spuneți este că Primăria Pitești nu a demonstrat că poate să gestioneze nici parcuri de cartier, ce să mai zic de hectarele pe care le-ați vrea pădure parc și pe care, în cinci ani, le-ați putea pierde din nou prin binecunoscuta inacțiune care a consacrat administrația PSD.
Spuneți că în ultimii zece ani nu s-a retrocedat niciun metru pătrat de pădure. Jumătăți de adevăr, domnule primar! În ultimii 30 de ani s-au retrocedat aproximativ 500 de hectare! Sunt prea multe ca să uităm de ele!
Îmi spuneți că ocup vremelnic funcția de consilier local. Așa este. Spre deosebire de alții, eu nu mă văd eternizat într-o funcție publică.
Sunt copleșit de atenția pe care mi-o acordați constant, direct sau prin intermediari, dar vă sfătuiesc să vă folosiți energia pentru alte lucruri din fișa postului. Încercați să înțelegeți că administrația nu se rezumă la ce vreți dumneavoastră, lumea nu se învârte în jurul dumneavoastră și, în general, când este vorba despre problemele comunității noastre, dorința cetățenilor contează.
Aici este vorba de Pădurea Trivale, pădurea noastră, a piteștenilor, nu despre primarul unui oraș, etern sau vremelnic”, a punctat imediat şi Mihai Coteţ.
Răzvan Şerbănoiu: „Nu sunt dispus să îmi asum riscul ca peste 5 ani să vedem blocuri în Pădurea Trivale!”
„Ieri, alături de colegi din C.L., primar, viceprimari, un deputat şi directorul de la Ocolul Silvic Piteşti, am participat la un fel de dezbatere despre soarta Pădurii Trivale (cele peste 300 de ha aflate în proprietatea statului). Spun un fel de dezbatere, pentru că s-a pornit cu stângul încă de la început, când directorul de la Ocolul Silvic ne spunea poveşti, că dacă dorim să instituim arie protejată trebuie făcute nişte studii cu fauna pe care dorim să o protejăm şi asta durează ani.
Eu sper că a fost doar o scăpare a dumnealui, şi dacă doar asta a fost, a fost adus la zi cu informaţiile, anume că aceste studii sunt făcute încă din anii 2008-2010 şi toată documentaţia a fost avizată şi de Academia Română (conform legii) şi se află la Ministerul Mediului, care trebuie să emită H.G. cu privire la declararea Pădurii Trivale Arie protejată. Din păcate nu s-a putut emite această H.G. din cauza faptului că HCL dată de C.L. Moşoaia are o diferenţă de 17 ha faţă de realitate.
Domnul director ne spunea alte poveşti, că dacă declarăm arie protejată nu vom mai putea intra în pădure să ne plimbăm. Aceste poveşti i-au fost demontate pentru că această arie protejată va fi gestionată de un Custode, iar cu acordul Custodelui se poate intra chiar şi cu maşina dacă locul o permite, se poate clar intra cu bicicleta, iar pe jos nu mai încape discuţie că se intră fără probleme!
Diferenţa dintre arie protejată şi pădurea parc este că în aria protejată nu se mai poate tăia nimic, nici măcar “de întreţinere”, cum tot vedem că se taie acum. În arie protejată se poate retroceda teren în caz că instanţa decide, dar nu i se schimbă statutul juridic şi nu vedem cine şi-ar dori să aibă pădure într-un astfel de loc. Chichiţa cu declararea zonei ca fiind pădure parc este că, dacă timp de 5 ani nu se amenajează parcul propriu-zis, pădurea revine în proprietatea Ocolului Silvic şi poate fi retrocedată ca orice pădure normală, unde nu numai că se poate exploata, adică tăia, dar se poate chiar şi construi conform legii. În afară de asta, dacă devine pădure parc, tot efortul bugetar va pica pe bugetul Piteştiului şi nu mi-e că nu mai rămân bani să mai facem vreun OZN de WC, dar şi aşa, dacă scoatem din bugetul actual ceea ce sperăm să accesăm din fonduri guvernamentale şi europene, vorba aia – nu prea mai avem bani să trecem strada!
Poziţia mea este clară şi fermă: cel mult sunt de acord să scoatem din zona de arie protejată cele 48-50 de ha necesare măririi Parcului Trivale, iar restul să rămână arie protejată. Din păcate, România ultimilor 30 de ani ne-a arătat că orice e posibil şi eu unul nu sunt dispus să îmi asum riscul ca peste 5 ani să vedem blocuri în Pădurea Trivale. Poziţie susţinută de Mihai Coteţ, Cătălina Dumitraşcu, Sorin Apostoliceanu, Ana Stan.
Dacă alţii au altă poziţie îi invit să facă un pas în faţă şi să spună piteştenilor care le sunt intenţiile şi să îşi asume riscul de a dispărea pădurea!
P.S.: Sunt curios cine din presa locală va prelua”, posta şi Răzvan Şerbănoiu în grupul „Pitesti, orasul meu!”, în data de 18 februarie, la ora la 15:29.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.