Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, împreună cu Asociatia RESPO DEEE, a lansat, la începutul lunii martie a.c., concursul RESPO CITY, care vizează integrarea activității de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice în viața de zi cu zi a orașelor și a locuitorilor lor.

Prin această inițiativă, studenții sunt invitați să-și imagineze o zonă din aceste orașe ale României care să fie dedicată exclusiv responsabilității de mediu și colectării deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Astfel, sute de studenți ai facultăților de arhitectură și urbanism din România s-au organizat în echipe și au aplicat peste 50 de proiecte la concursul RESPO CITY, prezentând viziunea lor în ceea ce ar putea fi viitoarele orașe sustenabile de la noi din țară.

În concurs participă toate centrele universitare de profil din țară, respectiv Facultatea de Arhitectură și Urbanism București, Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură din cadrul Universității Oradea, Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca și Facultatea de Arhitectură din Iași.

Prin acest proiect, studenții sunt invitați să-și imagineze o zonă din aceste orașe ale României care să fie dedicată exclusiv responsabilității de mediu și colectării deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Astfel, studenții fac propuneri de amenajare urbană care să înglobeze puncte de colectare a DEEE-urilor (deșeuri de echipamente electrice și electronice), spații de întâlnire pentru comunitate, locuri de joacă pentru copii, colțuri dedicate schimbului de idei și conferințelor cu scop educativ de mediu.

„Concursul RESPO CITY pregătește România pentru integrarea activității de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice în viața de zi cu zi a orașelor și a locuitorilor lor. Avem peste 50 de proiecte înscrise până acum în concurs, ceea ce ne arată interesul semnificativ al tinerilor și că România are viitori urbaniști cu ajutorul cărora responsabilitatea de mediu va trece de la concept la acțiune uzuală. Țara noastră are încă lacune la capitolul colectării deșeurilor electrice și electronice și sperăm ca ideile studenților români să surprindă nu doar utilitatea acestor zone de responsabilitate de mediu, dar mai ales designul inovativ care să impulsioneze reflexul de mediu al populației. În același timp, România va beneficia de sume uriașe prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar pentru finanțarea acestei tranziții verzi, trebuie să fim pregătiți cu cele mai bune idei de spații și platforme urbane, prin care managementul deșeurilor să depășească impasul în care se găsește astăzi”, spune ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos.

Tema propriu-zisă a concursului RESPO CITY constă în amenajarea unei suprafețe de 600-800 mp (într-o zonă, la alegerea participantului și predefinită în regulament), care să includă: zonă verde de recreere – 50% din totalul suprafeței, zonă de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) – 25% din totalul suprafeței și zonă de educare și conștientizare – 25% din total suprafață.

Siturile care vor face obiectul concursului există în mod fizic și sunt localizate în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea şi Iaşi, iar proiectul fiecărui concurent va consta în maximum trei planșe din care să reiasă viziunea proprie asupra spațiului ales.

Perioada de înscriere pentru proiectul RESPO CITY este cuprinsă între 15 martie și 30 mai, se poate face online pe www.respocity.ro, urmând ca, pe 15 iunie, să fie anunțate proiectele câștigătoare. Concursul are premii totale în valoare de 8.000 euro, după cum urmează: Premiul 1 – 5.000 euro; Premiul 2 – 2.000 euro; Premiul 3 – 1.000 euro.

Soluții gratuite pentru reciclare corectă și eficientă a DEEE în România

În România, oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice și electronice comandând telefonic sau online, pe www.respo.ro, cutia RESPO, în care, odată primită la domiciliu sau la orice altă adresă menționată, pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni, urmând ca această cutie să fie preluată de specialiști și transportată spre centrele de reciclare.

„Cutia RESPO este soluția pe care o propunem pentru ca echipamentele electrice de mici dimensiuni să nu mai ajungă la groapa de gunoi. Aceasta este realizată din carton și cred ar trebui să o avem cu toții în casă pentru a strânge deșeurile. După ce se umple, putem duce cutia la magazinele partenere care colectează, o putem scoate afară atunci când vine mașina de gunoi sau putem suna la Tel-Verde pentru a afla care este cel mai apropiat punct”, concluzionează Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.