Cadrul propice întâlnit în județul Argeș, dar și hărnicia și seriozitatea oamenilor locului au făcut ca în județul nostru sectorul alimentar să înregistreze o puternică efervescență, pe întreg lanțul alimentar.

Unul dintre exemplele elocvente în acest sens ar fi efectivul de păsări aflat în evidențele DSVSA Argeș, care se ridică la peste 2 milioane de capete. Mai exact, la nivelul județului Argeș sunt 18 ferme de găini, cu o capacitate de peste 1,6 milioane de capete și o fermă de curcani, cu o capacitate de 2.000 de capete, la care se mai adaugă și o stație de incubație pentru găini.

În plus, în evidențele noastre mai avem 26 de ferme comerciale de tip A, dintre care 22 sunt de găini și patru de curcani, ce însumează aproximativ 120.000 de capete. La toate acestea, se mai adaugă alte aproximativ 300.000 de capete de păsări aflate în gospodăriile populației de la noi din județ.

Ei bine, pentru acești fermieri gospodari, sfârșitul de an a venit cu o veste nemaipomenită din partea ANSVSA care, conform ultimelor modificări, dă posibilitatea crescătorilor de păsări să-și înființeze centre de sacrificare la nivelul fermelor, unde să poată sacrifica maximum 10.000 de păsări pe an provenite exclusiv din fermele proprii. O măsură mult-așteptată de către acești fermieri gospodari ai Argeșului, având în vedere că în județ există doar un singur abator de păsări, și acela este de curcani.

CONDIȚII MINIMALE CE ADUC MAI APROAPE PRODUSELE AUTENTICE ÎN FARFURIILE ROMÂNILOR

Drept urmare, toți acești fermieri au de acum înainte posibilitatea de a-și amenaja astfel de mini-abatoare de păsări pentru care cerințele sanitar veterinare sunt mai permisive față de abatoarele mari.

Dr. Dumitru Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș: „Crescătorii de păsări au acum posibilitatea să-și sacrifice păsările la nivelul exploatației prin amenajarea unui spațiu de sacrificare, un abator de mici dimensiuni, ce trebuie să îndeplinească condiții mult mai puține decât un abator de capacitate mare, iar carnea, carcasele de păsări rezultate în urma sacrificării pot fi comercializate pe o rază de 100 de km în jurul exploatației, direct la restaurante, la unități de comercializare sau să prepare produse. Condițiile sunt facile pentru crescătorii de păsări și creează un mare avantaj pentru toate părțile implicate, de la fermier la comerciant și, nu în ultimul rând, la consumatorul final care are posibilitatea acum să achiziționeze produse proaspete și autentice. Sacrificarea păsărilor la nivelul exploatațiilor se poate face cu asistență sanitară veterinară sau printr-un atestat pe care îl eliberează DSVSA din fiecare județ în urma instruirii personalului din cadrul abatorului cu privire la recunoașterea semnelor clinice și a modificărilor anatomopatologice ce apar în caz de boală”.

PREPARATE PROASPETE ȘI AUTENTICE

Așadar, dacă până acum aveam posibilitatea să cumpărăm carne de pasăre doar din galantare, cu proveniență din diverse locuri, chiar și de import, iată că acum consumatorul poate să cumpere carne de pasăre direct de la sursă, carne proaspătă, autentică.

„Așa cum am reușit prin Punctele Gastronomice Locale ca un consumator să meargă să consume produse tradiționale direct din gospodărie, și prin aceste măsuri consumatorul poate să-și achiziționeze produse direct de la producător, proaspete și autentice”, a conchis directorul DSVSA Argeș, dr. Dumitru Sorin Sorescu.