Camera Deputaților a adoptat astăzi, în calitate de for decizional, proiectul AUR care modifică Legea adopțiilor. Inițiativa urmează să ajungă acum la promulgare. Peste 50.000 de copii trăiesc fără părinți, aflați în sistemul de protecție al statului, dar care au dreptul la un cămin și la o familie. Din cauza birocrației și a legilor tot mai neclare, anual, ajung să fie adoptați puțin peste 1.000 de copii. Și asta pentru că numărul celor care sunt atestați ca adoptatori este foarte mic, comparativ cu numărul copiilor adoptabili.

Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției prevede că persoanele/familiile interesate să adopte trebuie să aibă reședința în România și să fi locuit fără întrerupere în țară în ultimele șase luni anterioare depunerii cererii de atestare. La stabilirea continuității nu sunt considerate întreruperi absențele temporare care nu depășesc trei luni și nici cele determinate de șederea pe teritoriul altui stat ca urmare a existenței unor contracte de muncă impuse de derularea unor activități desfășurate în interesul statului român, precum și ca urmare a unor obligații internaționale asumate de România.

Astfel, absențele temporare ale cetățenilor români aflați în cea din urmă situație, indiferent de durata lor, nu sunt considerate întreruperi ale termenului de șase luni anterior depunerii cererii de atestare. Navigatorii în sectorul maritim, predominant transfrontalier, se află într-o situație similară cu cea a cetățenilor români care participă la misiuni internaționale, precum și cea a cetățenilor români care desfășoară activități în afara țării, în interesul statului român. A existat, așadar, o discriminare a acestei categorii, care, din cauza misiunilor pe mare, nu au putut fi încadrați apți pentru adopția unui copil.

Proiectul de lege inițiat de AUR și adoptat astăzi de Camera Deputaților elimină, așadar, discriminarea acestei categorii sociale, a navigatorilor din sectorul maritim, care nu puteau fi încadrați apți pentru adopția unui copil din cauza misiunilor specifice. În 2021, la Autoritatea Navală Română erau înregistrați peste 50.000 de navigatori.

Antonio Andrușceac, deputat AUR, este inițiator al proiectului legislativ.

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor

„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.