Situația la zi a mediului de afaceri argeșean nu poate fi analizată fără un mic istoric al contextului economic general.

Începând cu anul 2019, firmele din România și nu numai au început să se confrunte cu o lipsă acută de lichidități, datorată în principal investițiilor începute cu 4-5 ani în urmă, care au vizat creșterea productivității. Criza lichidităților a adus cu „picioarele pe pământ” majoritatea firmelor care aveau planuri de creștere accelerată, prin diminuarea resurselor financiare disponibile pentru investițiile planificate pentru anii următori.

Anul 2020 adebutat cu o scădere ușoară în mediul de afaceri, din cauza pandemiei coronavirus, pe fondul necunoașterii evoluției viitoare, dar începând cu trimestrul III, majoritatea firmelor și-au revenit și au încheiat pozitiv bilanțul financiar anual.

În anul 2021 s-a văzut că antreprenorii s-au adaptat rapid la modificările cauzate de criza sanitară, astfel încât în primele două trimestre au realizat performanțe economice importante.

Pentru firmele care au trecut prin “sita” crizei economice din 2008-2010, adaptarea a fost mult mai ușoară și bilanțul financiar pe 2021 a confirmat acest fapt.

Totuși, creșterea economică nu s-a transferat și în consistența coșului zilnic al populației, pentru că – la jumătatea trimestrului II din 2021 – producătorii și distribuitorii din România s-au trezit cu o mărire fulminantă a materiilor prime și a materialelor de producție, în cele mai multe cazuri cu procente între 100% și 300%.

Având în vedere că în anii precedenți aceste creșteri nu depășeau 10%, producătorii au putut amortiza prețurile la produsele realizate doar până la finalul anului 2021.

După câteva luni de creșteri materiale, în trimestrul III al anului 2021, distribuitorii de energie (electricitate, gaze) au anunțat brusc creșteri importante și fără precedent ale prețurilor.

Dacă la începutul lunii septembrie 2021, prețurile la energie electrică erau la nivel de 360 lei/Mwh, începând cu octombrie, energia a crescut la 600 lei/Mwh, în noiembrie la 800 lei/Mwh, iar „lovitura de grație” a venit când pentru ianuarie 2022 am plătit 1.700 lei/Mwh!

Plafonarea utilităților impusă de Guvernul Ciucă, începând cu februarie 2022, la nivel de 1.000 lei/Mwh cu toate taxele incluse, a dus la liniștirea mediului economic românesc, puternic afectat de spirala creșterii prețurilor la energie.

Acest lucru s-a văzut in primul trimestru din 2022, când indicatorii economici realizați de firmele din România au relevat o creștere economică importantă.

Însă, începând cu trimestrul II, războiul din Ucraina a dus la o nouă criză, atipică, ce a bulversat piața românească şi pe cea mondială. Brusc, vânzările au scăzut si producătorii au început să acumuleze stocuri importante, reducându-și avântul către producție. În unele sectoare economice, cele mai afectate firme au apelat la dureroase reduceri de personal.

Pe lângă probleme generate de prețurile foarte mari la materii prime și materiale, utilități, carburant, au început să apară și blocaje pe liniile de fabricație, din lipsa unor componente necesare finalizării produselor.

Luminița de la capătul tunelului s-a văzut începând cu luna iulie 2022, atunci când, pe fondul scăderilor drastice a vânzărilor în perioada aprilie-iulie, furnizorii de materii prime şi materiale au anunțat reduceri de prețuri între 10-30%, care, cel puțin teoretic, ar fi de așteptat să ducă la o stagnare a prețurilor pe toate palierele, spre sfârșitul anului 2022 (după epuizarea produselor realizate cu materiale mai scumpe).

În acest sens, pentru a permite oamenilor de afaceri să-și dezvolte de la premise predictibile planurile de afaceri, măcar pe termen scurt, Guvernul României a prelungit plafonarea utilităților până la sfârșitul lunii august 2023.

În condițiile în care, începând cu 2023, nu vom mai avea crize sanitare majore și război la graniță, concomitent cu un parteneriat corect între stat și mediul de afaceri, economia românească are potențialul necesar și mari șanse să revină la o creștere puternică.

În perioada următoare, COAL Argeș va veni cu noi idei și inițiative pentru susținerea și dezvoltarea mediului de afaceri, principalul motor de funcționare al economiei.

Conducerea COAL Argeş

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.