România are în vedere, în procesul de modernizare a Forțelor Aeriene, achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis. România în prezent va cumpăra 32 de avioane second-hand din Norvegia, pentru a completa cele 17 aflate deja în uz de către Forțele Aeriene, urmând ca un eventual nou program pentru achiziția de avioane de generația a cincea F-35 să demareze după anul 2030.

Iohannis a făcut aceste declarații după ce, alături de ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a vizitat Baza Aeriană din Câmpia Turzii, unde Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari.

El a spus că „România este hotărâtă să-și dezvolte și să-și modernizeze în continuare capabilitățile militare, conform angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice”.

„În același timp, vom acorda și pe mai departe o atenție sporită creșterii capacității operaționale a tuturor structurilor militare, atât prin efort național, cât și în context multinațional.

Continuarea eforturilor strategice ale României pentru garantarea integrității teritoriale și securitatea cetățenilor, precum și pentru acordarea de sprijin statelor aliate și partenere, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate, constituie o prioritate a politicii externe și de securitate a țării noastre.

Totodată, creșterea rezilienței, atât la nivelul structurilor militare, cât și la nivelul instituțiilor publice și al societății în ansamblu reprezintă o direcție principală de acțiune subsumată implementării Strategiei Naționale de Apărare a Țării”, a declarat Iohannis.

Șeful statului a mai spus că Forțelor Aeriene le revine un rol major în consolidarea capacității de apărare a țării, fiind capabile să execute misiuni complexe de apărare a spațiului aerian al României, precum și să facă misiuni de transport aerian la mare distanță.

„Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație F-35”, a susținut Iohannis.

Specificațiile avioanelor de generația a cincea F-35

F-35 este un avion de ultimă generație, considerat „invizibil” pentru radar. Avioanele de tip „stealth” precum F-35 se folosesc de forme specifice ale fuselajului și de o vopsea specială astfel încât undele radar să fie „absorbite” și să se să reflecte cât mai puțin atunci când lovesc aeronava. Secțiunea radar a unui astfel de avion poate ajunge să fie la fel de mică precum a unei păsări.

F-35A

Echipaj: 1
Lungime: 15,37 m
Anvergura aripilor: 10,65 m
Înălțime: 5,28 m
Suprafață portantă: 42,7 mp
Masa (gol): 13,29 t
Masa (echipat): 22,4 t
Masa maximă la decolare: 31 t
Motor: 1× Pratt & Whitney F135 afterburning turbofan, (177 kN)
Viteza maximă: Mach 1,6 (1.200 mph, 2.000 km/h)
Raza de luptă: 1.300 km
Limită G: 9
Plafon operațional: 50.000 ft (15.000 m)

Rata de urcare: ~40.000 ft/min (200 m/s)
Armament:
Tun 1×25 mm GAU-22/A (180 proiectile)
Puncte de acroșaj: 4 interne în configurație stealth / 6 puncte externe
Radar: AN/APG-81 AESA, sistem electro-optic și sistem de bruiaj

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.