Stimată doamnă ministru,

Este cunoscut faptul că, în baza Tratatelor Uniunii Europene, Comisia Europeană inițiază proceduri juridice împotriva statelor membre care nu respectă legislația comunitară.

Conform informațiilor prezentate în mass-media, împotriva României, de la data aderării la Uniunea Europeană până în prezent, au fost declanșate numeroase acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, proceduri de infringement, fie pentru nerespectarea obligației de a transpune corect, complet și la termen directivele UE în legislația națională, fie pentru aplicare incorectă sau incompletă a legislației comunitare, inclusiv a deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Având în vedere cele menționate anterior și luând în considerare faptul că Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de instituție care asigură coordonarea interministerială în vederea transpunerii directivelor UE și asigurării cadrului de aplicare directă a regulamentelor și deciziilor, urmărește în mod sistematic stadiul îndeplinirii obligației României, ca stat membru al Uniunii Europene, de a transpune legislația europeană în cea națională, vă solicit următoarele informații:

1. Care este numărul procedurilor de infringement inițiate de Comisia Europeană împotriva României între 1 ianuarie 2007 și 31 martie 2024?
2. Care dintre acestea au vizat netranspunerea la termen în legislația românească a directivelor Uniunii Europene și câte aplicarea incompletă a legislației comunitare?
3. Câte proceduri au fost clasate de Comisie în faza precontencioasă? Care este numărul cauzelor în care Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat câștig României și în câte cazuri au fost pronunțate hotărâri de condamnare a statului român?
4. Câte proceduri de infringement inițiate împotriva României erau în curs la data de 31 martie 2024?
5. Care este valoarea sancțiunilor pecuniare aplicate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene României pentru neîndeplinirea obligațiilor ce-i revin în calitate de stat membru al UE de la data aderării până la 31 martie 2024? Dar a celor pe care țara noastră riscă să le primească în cazul procedurilor de infringement aflate în curs la data de 31 martie 2024?

Solicit răspuns scris. Vă mulțumesc.

Cu deosebită considerație, Dănuț Bica, senator PNL de Argeș

„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.