„Astăzi am dezbătut la Pitești, la conferința Stop – fără abuz, neglijare, exploatare – Apelul 119, pas necesar pentru combaterea violenţei asupra minorilor, teme care nu au cum să lase indiferent pe nimeni. Copilăria nu trebuie trăită în teamă, nici acasă, nici la școală, nici în societate.
Numărul unic 119 a fost un pas mare! Mecanismele de protecție trebuie să funcționeze înainte ca pericolul să devină copleșitor! Nu trebuie să fim sfioși să luăm exemple de la alte țări! Nu ne mușcă! Chiar zilele trecute Franța a adoptat o lege anti-bullying în școli. Hărțuirea în școală a devenit o faptă penală, pentru care pot fi urmăriți penal atât elevii, cât și personalul școlar. În cazul în care victima nu poate frecventa școala până la 8 zile după ce a fost agresată, amenda poate fi până la 45.000 de euro.
Mulțumesc tuturor participanților, și în special celor care au avut alocuțiuni, multe și cu vești bune care vizează asigurarea unei vieți fără abuz, neglijare, exploatare pentru toți copiii” – Alina Gorghiu, vicepreşedinte al Senatului României, lider interimar PNL Argeş
Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației: „Manualele care vor fi nou tipărite, precum și cele care vor retipărite, încă de anul acesta, vor include informații despre numărul unic 119 şi despre tipurile de servicii de sprijjin care pot fi accesate prin acest număr!”
Maria Mădălina Turza, consilier de stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru: „Pentru că suntem conectați la realitățile curente, vreau să vă spun că 119 este extrem de versatil în sensul în care, la acest moment, lucrăm la o soluție prin care el să fie disponibil și în limba ucraineană, tocmai pentru că sunt atâția copii care ne-au trecut granița și care au nevoi de diferite tipuri de ajutor”.
Radu Perianu, prefectul județului Argeș: „Vă asigur de implicarea Instituției Prefectului în mod activ. Orice ne veți solicita, vom sări în ajutorul dumneavoastră. Ne vom implica activ cu toate instituțiile care se află în coordonarea Prefecturii, cu toate instrumentele pe care le avem la îndemână în îndeplinirea acestui scop”.
Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației ”Salvați Copiii”: ”Încurajarea participării copiilor în acțiuni de promovare a copilului și a metodelor pozitive de educație și disciplinare a copilului, în grupurile acestea de anti-bullying, în climatul școlar… Ei sunt foarte importanți ca parteneri în toate acțiunile, dar mai ales în ceea ce privește mediul școlar, atitudinea față de ei etc. …”.
Gabriel Gherghe, adjunctul șefului Inspectoratului de Poliție Județean Argeș: „Poliția de proximitate nu înseamnă doar prezența activă a polițistului în stradă. Conceptul acesta a avut în vedere de la bun început că polițistul trebuie să fie în primul rând prezent în școală. Rezultate spunem noi ca au fost. Siguranța școlară a făcut parte din tot ce a însemnat obiectivele Poliției Române… Începând cu 2018, am avut parte de îmbunătățirea cadrului legislativ și avem un instrument foarte important: ordinul de protecție. Și-a dovedit, în cei câțiva ani de când este aplicat, eficiența. Prin intermediul Registrului național automotizat al agresorilor sexuali, avem posibilitatea să monitorizăm și să acționăm”.
Alina Manea, inspector școlar general al IŞJ Argeș: „Trebuie să avem curaj. Dacă noi, la rândul nostru, stăm de vorbă cu încă o persoană măcar și îi dăm încredere și se poate descărca la noi, este imposibil să nu putem să mișcăm lucrurile. Acest lucru mi-l doresc. Avem și suportul legislativ, și suportul de diligențe mai mult decât suficient încât să nu lăsăm această întâlnire doar pe hârtie”.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.