Primul gând pe care majoritatea cititorilor noștri îl vor avea la citirea acestui titlu este că pandemia Covid-19 ne-a impus masca pentru a ne proteja împotriva coronavirusului SARS-CoV-2. Dar despre asta am scris destul în ultimii patru ani.
Portul măștii sanitare este util pentru protecția împotriva oricărui virus sau microorganism al căilor respiratorii.
În țările asiatice cu PIB înalt, nivelul de civilizație se vede și prin prudența în fața virozelor de orice fel. În urmă cu 15 ani, când am participat la Congresul Societății de Cardiologie Asia-Pacific de la Kyoto, am fost surprins de disciplina utilizării măștii, nu numai la medicii participanți, dar și la populație.
Acum, când suntem asaltați de gripă și de rujeolă, masca revine pe fețele noastre.
Dar masca este utilă și pentru a reține particulele fine și gazele toxice din aerul poluat al marilor conurbații. Și aici, campionii portului măștii se găsesc în Arhipelagul Nipon.
Odată cu urbanizarea accelerată, tot mai mulți oameni de pe planetă schimbă aerul proaspăt de la țară cu aerul de la oraș. Arderea combustibililor fosili, emisiile industriale rezultate din arderea cărbunelui și lemnului, incendiile de vegetație, noxele emise de vehicule, toate emană monoxid de carbon și alte gaze toxice.
Studii recente arată că, în ceea ce privește riscul pentru bolile respiratorii, a inspira zilnic aer poluat echivalează cu fumatul. Autoritățile medicale colaborează cu cele de mediu și de urbanism pentru calitatea aerului metropolitan. Numărul de autovehicule electrice crește exponențial, iar energia verde este pe buzele tuturor.
Discuția de până acum se referă la masca sanitară care acoperă predominant porțile de intrare ale aerului în organism, orificiile nazale și oral.
Există, însă, și altfel de măști, care acoperă predominant ochii. Acestea sunt utilizate pentru protejarea identității, atât în sens de amuzament, cât și în sensul interacțiunilor umane dure.
Arta teatrală are la bază două măști: una care râde – comedia, și una tristă – tragedia. Încă din antichitate, dramaturgii greci au folosit cu generozitate acest accesoriu scenic în lucrările lor.
Masca oferă și o misterioasă doză de divertisment. Balurile mascate, care au atins apogeul în Italia, sporesc distracția prin întrebarea: Cine se află în spatele enigmaticei măști?
În contrast, infractorii deosebit de periculoși se maschează pentru a-și păstra anonimatul și pentru a fi mai greu de identificat de către polițiști. La rândul lor, forțele speciale de intervenție poartă măști pentru a nu fi recunoscuți de interlopi.
De la chirurgie la teatru, de la conflicte dure la petreceri exclusiviste, masca este prezentă în cele mai neașteptate zone din societate.
Ca medic, utilizez masca ori de câte ori este necesar, atât pentru protejarea sănătății proprii, cât și a celorlalți.
Rubricile și știrile de sănătate sunt susținute de CATENA – Farmacia Inimii.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.