Exacerbarea virozelor sezoniere

Anul trecut, după „valul criminal” al pandemiei, ultimul trimestru a venit cu un număr neobișnuit de mic de viroze sezoniere, în principal datorită măsurilor de creștere a rezistenței organismului și a celor de igienă, portul sistematic al măștii având un rol determinant. În contrast, anul curent se caracterizează printr-o explozie de viroze sezoniere (non-COVID), în special la copii, realizând recordul ultimului deceniu.

Este important ca părinții, cu responsabilitate și fără panică, să fie informați despre aceste două categorii de boli ale sezonului rece, deoarece atitudinea terapeutică este diferită.

Răceala sau guturaiul se caracterizează prin simptome ale căilor respiratorii. Pacientul are rinoree (îi curge nasul), tuse moderată, disfonie (răgușeală). Această boală este autolimitată, cedând la medicamente simptomatice (Paracetamol, picături pentru reducerea vasodilatației nazale, sirop de tuse, gargară, vitamina C etc.), deci nu este necesară vizita la medic și, cu atât mai puțin, administrarea antibioticelor. Există chiar o anecdotă medicală care spune că guturaiul se vindecă într-o săptămână cu tratament și în șapte zile fără tratament.

În schimb, gripa este o boală respiratorie severă care, pe lângă simptomele respiratorii, prezintă și manifestări generale, ca febră, frison, curbatură (dureri musculare, pacientul se simte ca bătut), cefalee (dureri de cap), vertigo (amețeli), uneori grețuri și vărsături etc. În această situație, pacientul trebuie să ajungă la medic, singurul care decide utilizarea antibioticului. Prevenția bolii se face cu vaccinul antigripal, disponibil în fiecare toamnă în rețeaua sanitară din țara noastră.

Sindromul Long-COVID

Știința medicală cercetează cu atenție complicațiile pe termen lung ale bolii COVID-19, numărul de articole de specialitate fiind foarte mare. Chiar dacă majoritatea pacienților care au trecut prin boală se vindecă, există destule cazuri în care subiecții rămân cu un grad de dispnee – adică dificultăți în respirație, tahicardie – adică ritm cardiac accelerat, sau tulburări de memorie, ca să dau numai trei exemple pentru plămân, inimă și creier. Numărul pacienților post-COVID care se adresează specialiștilor pneumologi, cardiologi, neurologi etc. este în creștere, ceea ce arată o creștere a responsabilității argeșenilor pe această temă.

Proteste anti-lockdown în China

Guvernele de la Beijing și Teheran supraviețuiesc dramatic furiei populare. Autoritățile comuniste din China relaxează măsurile draconice anti-COVID, după colapsul economic și protestele vehemente. S-a strigat: „Vrem mâncare, nu testare!” și „Libertate, nu lockdown!”.

Conf. dr. Adrian Tase

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.