Mișcarea în aer liber este benefică pentru sănătate și este o încântare să vedem pârtiile de schi din stațiunile montane ticsite de iubitorii sporturilor de iarnă. Mulți concetățeni și-au petrecut Sărbătorile de Iarnă în mijlocul naturii și sezonul este în plină desfășurare.

Sporturile de iarnă sunt competiții care se desfășoară pe gheață și pe zăpadă, fiind derivate de la patinaj – care oferă grație, schi – care livrează forță și săniuș – care ne readuce farmecul copilariei. Aceste sporturi practicate constant asigură o bună stare de sănătate. Astfel, brazii nu ne oferă numai o priveliște frumoasă, ci și oxigen de calitate. În condiții de ger, organismul este turat la maximum pentru a produce căldură endogenă. Nu în ultimul rând, sporturile de iarnă sunt prietenoase pentru inimă, mecanismul contracției musculare fiind de tip izotonic, ca la alergarea pe bandă cardio.

În mod tradițional, aceste sporturi se practică iarna în zonele reci ale planetei. Astfel, Norvegia a anunțat oficial că are pregătite pârtii și patinoare oricând în intervalul decembrie-februarie, fiind capabilă să organizeze olimpiade în condiții naturale.

Totuși, zăpada și gheața artificiale permit mai multă flexibilitate. În marile orașe, indiferent de altitudine și latitudine, există patinoare artificiale în care se desfășoară meciuri de hochei și concursuri de patinaj. Şi în Pitești a funcționat, într-o scurtă perioada de vară, un patinoar închis. La Dubai există de două decenii o pârtie de schi într-un mall, model preluat în metropole de pe toate continentele.

Există însă și un aspect negativ: calitatea fizică a zăpezii artificiale este ușor diferită de a celei naturale, ceea ce a dus la ultima ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă la erori ale unor schiori antrenați în Alpi, care nu s-au acomodat cu parametrii omătului procesat de la Beijing. Mai mult, sporturile de iarnă au fost adaptate pe alte suprafețe, de exemplu schiatul pe nisip, patinatul cu role pe asfalt sau hocheiul pe iarbă.

Sporturile de iarnă sunt foarte agreate și la nivel recreațional, numeroși tineri, dar nu numai, distrându-se la munte sau în resorturi specializate. Trebuie menționat însă că sunt sporturi costisitoare, de la echipament la transport, existând și riscul accidentărilor, mai ales la începători și în condiții meteo vitrege. Cu ani în urmă am urmat un training de schi în Carpații noștri, la Izvorul Mureșului, unde într-una din zile temperatura a coborât la -33 grade C. Aceste stagii de pregătire sunt obligatorii pentru inițierea gesturilor specifice schiului, de la plug la slalom, în condiții de siguranță. Desigur că ortopedia sportivă contemporană oferă o paletă largă de intervenții chirurgicale reparatorii după accidentele de pe pârtie. Dar, așa cum statuează medicina de la Hipocrate încoace, este preferabil să previi decât să tratezi!

Temperaturile scăzute de pe pârtii contrastează cu incandescența politică a vremurilor. De câteva săptămâni, puterea de la București face un veritabil slalom diplomatic. Intrarea completă în spațiul Schengen sub președinția ungară a UE, revenirea UDMR la guvernare și recenta declarație prin care premierul Viktor Orban, contestat mai nou și de Polonia, se declară „prietenul României” sunt noutăți geopolitice care vin dinspre nord-vest. Declarațiile amenințătoare ale purtătoarei de cuvânt a diplomației ruse sau ale „tandemocratului lui Putin”, dronele rătăcite pe teritoriul României, cyber-attacks, explozii, sunt aspectele geopolitice care vin dinspre est.

Circumscrisă de forțe iliberale, țara noastră este obligată să facă un veritabil slalom diplomatic. Sperăm că, așa cum s-a mai întâmplat în tumultuoasa noastră istorie, creativitatea decizională a autorităților naționale să fie de bun augur. Pârtie liberă!

Rubricile și știrile de sănătate sunt susținute de CATENA – Farmacia Inimii.