Sărbătorile de Iarnă reprezintă o perioadă încărcată de trăiri afective foarte intense. De la bucuria Naşterii Mântuitorului, la bucuria aproape copilărească de a face/de a primi daruri, de a împodobi bradul, de a cânta şi a asculta colinde, de a fi împreună cu cei dragi, aceste stări ne umplu şi uneori ne copleşesc sufletul. Fericirea noastră se amplifică şi uneori se hrăneşte din bucuria celor apropiaţi. În acelaşi mod, ea poate fi ştirbită în momentul în care cei dragi nu reuşesc să se bucure sau nu reuşesc să se bucure în acelaşi mod ca noi.

Într-un fel, Crăciunul ne conectează în mod direct cu copilul din noi, cu acea parte a personalităţii noastre pe care de cele mai multe ori o reprimăm, o ignorăm, prinşi fiind de responsabilităţile cotidiene. Astfel, copilul din noi, sintagmă prin care înţelegem partea ce ne oferă un mare potenţial de energie, bucurie şi creativitate, este scos la lumină şi se manifestă în situaţii în care nici nu ne-am aştepta. Devenim de sărbători mai buni, dar şi mai sensibili, mai uşor de impresionat şi mai receptivi la stările celor din jurul nostru. Suntem mai exuberanţi, mai expansivi, dar şi mai uşor de rănit printr-un gest, cuvânt sau o părere neîmpărtăşită.

În data de 7 decembrie, la Centrul ACCES din cadrul Direcției de Asistență Socială Curtea de Argeș a fost sărbătoare. Copiii beneficiari au primit portocale, dulciuri, jucării și s-au bucurat de brăduțul împodobit. Cum micuţii frumoși, ambițioși și iubitori nu puteau să rămână datori, i-au răsplătit pe cei care le-au călcat pragul centrului cu poezii și colinde. În rolul lui „Moș Nicolae” a fost deputatul Remus Mihalcea, care a fost reprezentat la serbare de consilierul parlamentar Loredana Ilie.

Centrul de zi ACCES este unitate de asistenţă socială, fără personalitate juridică, în structura organizatorică a Servicului Public de Asistenţă Socială Curtea de Argeş şi funcţionează în conformitate cu prevederile legislaţiei române în vigoare din domeniul asistenţei sociale şi protecţiei şi promovării drepturilor copilului, fiind înfiinţat prin Hotărârea nr. 34/2007 a Consiliului Local Curtea de Argeş. Scopul Centrului de zi ACCES este acela de a dezvolta şi promova activităţi specifice vârstei, nivelului de pregătire şi interesului personal al copilului aflat în situaţie de risc, în vederea creşterii calităţii vieţii acestuia, integrării în mediul socio-educativ, precum şi prevenirii abandonului şcolar şi instituţionalizării.

Misiunea centrului este aceea de a furniza servicii de supraveghere, îngrijire, educaţie, recreere-socializare, petrecere a timpului liber, consiliere psihosocială şi suport emoţional, suport pentru dezvoltarea abilităţilor pentru viaţa independentă, orientare şcolară şi vocaţională, conştientizare şi sensibilizare a populaţiei cu privire la drepturile copilului, suport material (hrană caldă în sistem de catering o dată pe zi şi rechizite şcolare la începutul anului şcolar), pentru copiii aflaţi în situaţie de risc, cu vârste cuprinse între 6 ani şi 16 ani, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere, educare etc. pentru părinţii sau reprezentanţii legali ai acestora, precum şi pentru alte persoane care au în îngrijire copii aflaţi în situaţie de risc. Capacitatea centrului este de 19 copii pe zi, în două serii (dimineaţa, începând cu ora 08.00 şi după ora 12.00, a doua serie), în funcţie de programul şcolar.

Sursa foto: Ziarul Actualitatea Argeşeană

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.