Cadrul legal: Legea 61/22.09.1993 privind alocaţia de stat pentru copii. H.G. 1026/09.08.2006 privind normele de aplicare a Legii 61/1993.

Titular al alocaţiei de stat este unul dinte părinţii copilului, în baza acordului acestora, iar beneficiar este copilul în vârstă de până la 18 ani.

CUANTUMUL ALOCAŢIEI DE STAT:

Se acordă fiecărui copil, cetăţean român sau străin rezident pe teritoriul României, conform legii, cuantumul acesteia fiind de:

a) 631 lei (începând cu 1 martie 2023), pentru copiii cu vârsta între 0 şi 2 ani/respectiv, până la 18 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 256 lei (începând cu 1 martie 2023), pentru copilul care a depăşit vârsta de 2 ani, până la 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.

Stabilirea şi plata drepturilor:

Cererea se completează şi se depune de către persoanele prevăzute la art. 4 din Legea 61/1993, respectiv:

– unul dintre părinţi, pe baza acordului acestora sau, în caz de neînţelegere, pe baza deciziei autorităţii tutelare ori a hotărârii judecătoreşti;
– părintele căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare;
– persoana careia i-a fost dat în plasament familial copilul;
– asistentul maternal;
– persoana căreia i-a fost încredinţat copilul în vederea adopţiei, în condiţiile legii.

Acte necesare:

1. Certificat naştere copil.
2. B.I./C.I./C.I.P. al ambilor părinţi.
3. Certificat de căsătorie sau livret de familie actualizat la Serviciul de Stare Civilă.
4. Extras de cont care să poarte ştampila şi semnătura băncii, în situaţia în care solicitantul (părintele) doreşte să primească banii în cont.

În situaţia în care părinţii nu sunt căsătoriţi, se solicită prezenţa ambilor părinţi în vederea stabilirii de comun acord a reprezentantului legal.

Notă: La depunerea dosarului trebuie prezentate actele de identitate ale ambilor părinţi şi certificatul de naştere al copilului, în ORIGINAL.

Plata alocaţiei de stat se face începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar în cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocaţiei de stat se face şi pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.

Plata drepturilor pentru alocaţia de stat se asigură de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Argeş.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.