Chiar zilele trecute am avut un caz în care un om s-a înecat într-un bazin. Ce ar trebui să ştie cei care intră în bazine – tradiţionalul „să nu sari direct în apă, ai venit încins după o zi întreagă de stat în soare”, şocul termic e foarte mare etc. – a fost tema discuţiei cu medicul piteştean Adrian Tase.

Cunoscutul cardiolog argeşean a dat următorul răspuns: „Sunt mai multe cauze care pot duce la decesul acesta acvatic. Cel mai intuitiv este acela să te izbeşti de corpuri dure, contondente, de suprafaţa bazinului – până la urmă. S-au întâmplat destule astfel de situaţii şi este recomandat să nu te arunci niciodată într-un bazin necunoscut.

Al doilea aspect este acest gradient termic extraordinar care se realizează între o suprafaţă încinsă a pielii şi o apă rece din bazin. Se poate produce stop cardiac în această situaţie…

Al treilea aspect este leşinul în apă. Este mai greu de imaginat această situaţie, dar acest lucru ne este proaspăt în memorie. I s-a întâmplat zilele trecute la Budapesta, la Mondialul de Nataţie, unei sportive din Statele Unite ale Americii, pe fondul oboselii. Situaţia a fost atât de surprinzătoare încât i-a dat peste cap şi pe organizatori, care nu au ştiut cum să reacţioneze, iar sportiva a fost salvată de antrenorul ei, la rândul ei fostă înotătoare de performanţă, care a fost pe fază şi a intervenit la timp.

Am prezentat trei situaţii din care oamenii trebuie să tragă concluziile de rigoare. Noi încurajăm oamenii să înoate, însă lucrurile trebuie făcute cu tact, pentru a nu se ajunge în situaţii extreme!”.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.