În lumina parteneriatului dintre Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul – Biroul de Cateheză, Școala Gimnazială Nr. 1 Valea Danului și Parohia Valea Danului au fost sărbătorite Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor cu respect și emoție de elevii de la școală și de enoriașii parohiei la Monumentul Eroilor.

Activitatea s-a desfășurată în cadrul colaborării dintre Vasile Preda – primarul localitații, Marian Enescu – viceprimarul localității, profesor Nicolae Niță – consilier județean, cadrele didactice Elena Ilina – directoarea școlii, Alina-Maria Enescu, Diana-Elena Constantin, Carmen Diaconu, alături de părintele Dan-Florin Obrocea, consilier Învățământ și Activități cu Tineretul și părintele Vasile-Cornel Ilina, coordonatorul Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș, în baza Proiectului Educație Interdisciplinară „Biserica și Școala – Educatori de Veacuri!”.

Înălțarea Domnului, cunoscută și sub numele de Ispas, este o sărbătoare creștină importantă, celebrată la 40 de zile după Paște, care marchează momentul în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri. Ziua Eroilor este o sărbătoare națională în România, dedicată comemorării eroilor neamului care au căzut pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei. Monumentul Eroilor simbolizează sacrificiul suprem al celor care au apărat libertatea și integritatea țării.

Evenimentul a cuprins slujba religioasă în care rugăciunile și cântările bisericești au adus un moment de reculegere și reflecție asupra sacrificiului eroilor. Autoritățile locale, elevii, cadrele didactice, ca gest de respect și recunoștință au depus coroane de flori în culorile drapelului național. Reprezentanții școlii și ai comunității au ținut discursuri emoționante, evidențiind importanța memoriei colective și a cinstirii eroilor, valorile patriotismului și ale sacrificiului, încurajând elevii să prețuiască libertatea și pacea. Elevii au prezentat un scurt program artistic, incluzând poezii și cântece patriotice.

Aceste momente au fost încărcate de emoție și au reflectat respectul profund pentru cei care au luptat și au murit pentru țară. Participarea la acest eveniment a avut o valoare educațională semnificativă pentru elevi. Aceștia au învățat despre importanța memoriei istorice și a respectului pentru sacrificiul celor care au luptat pentru libertate. Prin activitățile desfășurate, elevii au fost încurajați să își dezvolte sentimentul de apartenență națională și să înțeleagă valorile creștine care stau la baza comunității lor.

Evenimentul a fost un prilej de a întări legăturile dintre școală și comunitate. Enoriașii și elevii au avut ocazia să se întâlnească și să interacționeze, creând un sentiment de solidaritate și unitate. Prezența autorităților locale a evidențiat importanța pe care comunitatea o acordă comemorării eroilor și păstrării valorilor tradiționale. Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite la Monumentul Eroilor, au fost o adevărată lecție de istorie, patriotism și credință pentru elevii școlii și pentru enoriașii parohiei.

Acest eveniment a reamintit tuturor despre sacrificiile făcute de înaintașii noștri și despre importanța păstrării memoriei lor vie. Prin comemorarea eroilor, ne reafirmăm angajamentul de a proteja și promova valorile naționale și creștine, asigurând astfel un viitor demn pentru generațiile următoare. La final, elevii au primit daruri!