În cursul zilei de 10 septembrie 2023, în marja reuniunii miniștrilor de Justiție din statele membre ale Consiliului Europei, la Riga, ministra justiției a avut o întâlnire cu comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders.

Oficialul român a mulțumit pentru decizia de ridicare a MCV și a afirmat că România așteaptă decizia formală: „Este un pas important pentru România și cetățenii săi”. L-a asigurat pe comisarul european că o prioritate a mandatului său este continuarea reformelor angajate de România în domeniul justiției.

Partea română a afirmat că recomandările din Raportul privind statul de drept 2023, precum și cele de la Comisia de la Veneția, sunt în curs de analiză. Așteptăm, totodată, analiza Legilor justiției, realizată de către Comisie în jalonul PNRR 423.

Un alt subiect de interes pentru comisar a fost reprezentat de amendamentele la Legea pensiilor de serviciu pentru magistrați: „Vom găsi curând o soluție de echilibru”, a afirmat ministra Justiției, Alina-Ștefania Gorghiu.

Comisarul european pentru Justiție a arătat interes pentru gradul de ocupare a posturilor de procurori și judecători, precum și pentru impactul noului sistem de investigare a infracțiunilor de corupție din sistemul judiciar.

La final, ministra Justiției a dat asigurări că va continua dialogul constant, deschis și constructiv cu Comisia Europeană și cu comisarul european pentru Justiție.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.