Unde? Chiar aici, la Pitești! Cu acest prilej am descoperit încă o poveste care pe mine mă face mândru că sunt piteștean.

Familia Mihaela și Andrei Paraschiv de la Ii-traditionale.ro fac o echipă minunată. Andrei este cel cu creativitatea, iar Mihaela se ocupă de partea de marketing.

Amândoi au un atelier de croitorie unde realizează costume populare atât în mod mecanizat, cât și manual.

Andrei a terminat Facultatea de Filosofie și a lucrat o bună perioadă în sistemul bancar, doar că a ales să revină la prima dragoste: costumul popular. La 17 ani, pentru că voia să-și facă banul lui, lucra pentru prima oară într-o croitorie. Asta i-a prins foarte bine. A lucrat mai întâi acasă. În 2007 și-a deschis atelierul, a angajat oameni și și-a cumpărat utilaje de brodat mecanizat cu ajutorul unui grant. Se întâmpla fix în buza pandemiei. A trebuit să vină cu bani de acasă pentru a susține afacerea. A fost chiar la un pas să renunțe, dar a găsit forța să meargă mai departe și a strâns cureaua la tot. Își asuma un risc enorm, căci avea trei flăcăi de crescut. A riscat și a câștigat.

Astăzi, atelierul său se bucură de recunoaștere în rândul clienților. Vând atât online, pe Ii-tradiționale.ro, cât și la micul magazin din centrul Piteștiului (strada Griviței, între Magazinele Fortuna și Trivale). De asemenea, onorează și comenzi venite din partea Centrelor Culturale din județ și nu numai.

Aproape că nu faci diferența între costumele brodate mecanizat și cele realizate manual, datorită materialelor de calitate. Andrei este cel care se documentează în privința modelului pe care urmează să-l facă, el îi desenează – a făcut și Școala Populare de Arte! -, el îl introduce în calculator și programează mașinile de brodat mecanizat.

La 16 ani de la deschiderea atelierului nu își dorește decât ceva mai mult timp liber, căci muncește de la dimineață până la 8 seara.

Sunt bucuros că am putut împărtăși cu voi și această frumoasă poveste. Puteți să vă bucurați de munca familiei Paraschiv și pe Facebook, pe Ii-traditionale.ro. Și dacă vreți un costum popular autentic sau făcut cu respect pentru simbolurile noastre tradiționale, puteți apela cu toată încrederea!

#încurajămafacerilelocale

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.