Ziua de 7 decembrie are o importanță deosebită pentru credincioșii argeșeni și, în general, pentru toți ortodocșii români, Biserica noastră pomenind-o pe Sfânta Muceniță Filofteia. Cu această ocazie, Noua Catedrală Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeş şi-a sărbătorit hramul.

În această dimineaţă, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Chiriarhul Eparhiei a transmis pelerinilor să fie buni și milostivi ca și Sfântulița de la Argeș. A mulțumit credincioșilor veniți la Curtea de Argeș pentru răbdare și pentru dragostea pe care o au față de Sfânta Muceniță Filofteia.

Întâistătătorul Eparhiei a hirotesit protosinghel pe părintele Lungu Damian, iar pentru dragostea și devotamentul arătat, în decembrie 1989, în protejarea patrimoniului bisericesc al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, și în mod deosebit al Ansamblului Mănăstirii Argeșului, a fost conferită medalia creștin ortodoxă „Sfântul Neagoe Vodă Basarab” ofițerilor Avrămuță Toma, Pătrunjel Ion și Dabija Alexandru Bogdan, care în acea perioadă conduceau unitățile militare argeșene.

La racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, așezată în interiorul bisericii, au venit să se închine astăzi foarte mulți credincioși. Vremea nefavorabilă nu a fost un impediment pentru aceștia, toți considerând că trebuie să se întâlnească cu Sfânta de la Argeș, muțumindu-i pentru mijlocirea pe care o face neîncetat la Dumnezeu.

Pentru a veni în sprijinul acestora, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin Sectorul Social Filantropic, a oferit astăzi pelerinilor mâncare caldă, covrigi și ceai.

Cinstitele moaşte ale Sf. Mc. Filoteia se află la Curtea de Argeș din secolul al XIV-lea, mai precis de 625 de ani.

Aduse în Țara Românească în anul 1396, cinstitele moaște ale Sfintei Mucenițe Filofteia au fost depuse în Biserica Domnească din Curtea de Argeș, pe atunci catedrală mitropolitană. Au rămas în acest loc pănă în anul 1893, când au fost așezate pentru o perioadă foarte scurtă în bisericile Sf. Mc. Gheorghe și Olari din municipiul Curtea de Argeș.

În timpul Primului Război Mondial, pentru a fi protejate, au fost duse la Mănăstirea Antim din București, iar în anul 1949 au fost depuse în Paraclisul Arhiepiscopal din Curtea de Argeș. În anul 2018, la împlinirea a 800 de ani de la martiriul sfintei, a fost sfinţită Noua Catedrală Arhiepiscopală şi cu această ocazie moaştele au fost aşezate definitiv în interiorul bisericii.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.