Venitul minim de incluziune va înlocui ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Acesta este sprijinul financiar acordat de stat pentru a asigura nivelul de trai minimal, pentru familiile și persoanele singure aflate în situația de dificultate.

Numărul beneficiarilor de ajutoare sociale se va tripla după reformarea sistemului de ajutor social realizat din ianuarie 2024. Potrivit Ministerului Muncii, noua lege va face ca numărul beneficiarilor de ajutoare sociale, acum în jur de 160.000, să se tripleze!

Cei mai mulţi sunt vârstnici de peste 65 de ani cu pensii foarte mici. Din februarie 2024, românii cu venituri mici vor primi ajutor de incluziune și ajutor pentru familia cu copii, iar condițiile vor fi mai permisive.

Cuantumul ajutorului de incluziune acordat familiei/persoanei singure reprezintă diferența dintre cuantumul maxim prevăzut de lege – 275 lei/lună/membru de familie sau 400 lei/lună în cazul persoanei de cel puțin 65 de ani – și cuantumul venitului net ajustat, calculate conform legii. Cuantumul maxim în cazul persoanelor care nu au niciun venit este de 275 lei/lună/membru de familie, iar în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, este de 400 lei/lună. În cazul familiei cu copii, cuantumul ajutorului este stabilit în funcție de nivelul venitului net lunar ajustat și numărul de copii din familie, astfel:

I. Pentru familia beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru familia cu venituri nete ajustate de maximum 275 lei/lună: 107 lei – pentru familia cu 1 copil; 214 lei – familia cu 2 copii; 321 lei – familia cu 3 copii; 428 lei – familia cu 4 sau mai mulți copii.
II. Pentru familia monoparentală beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete ajustate de maximum 275 lei/lună: 120 lei – pentru familia cu 1 copil; 240 lei – familia cu 2 copii; 360 lei – familia cu 3 copii; 480 lei – familia cu 4 sau mai mulți copii.
III. Pentru familiile cu un venit net ajustat între 276 lei/lună – 700 lei/lună (inclusiv): 85 lei – pentru familia cu 1 copil; 170 lei – familia cu 2 copii; 255 lei – familia cu 3 copii; 340 lei – familia cu 4 sau mai mulți copii.
IV. Pentru familiile monoparentale cu un venit net ajustat între 276 lei/lună – 700 lei/lună (inclusiv): 110 lei – pentru familia cu 1 copil; 215 lei – familia cu 2 copii; 325 lei – familia cu 3 copii; 430 lei – familia cu 4 sau mai mulți copii.

Documente necesare: cerere (formular standard); declarație pe propria răspundere; angajament de plată (pentru situațiile în care se pot constata drepturi acordate necuvenit); actul de identitate al solicitantului și al membrilor familiei; adeverințe de venit pentru toate sursele de venit; certificat de naștere pentru fiecare copil; certificat de deces pentru oricare membru decedat al familiei; dovada școlarizării pentru copiii cu vârsta între 3 şi 16 ani; alte documente specifice situației solicitantului și familiei acestuia (de ex.: adopție, plasament, tutela/curatelă, soți sau soție declarați dispăruți, arestați preventive sau care execute pedepse privative de libertate etc.).

Beneficiarii trebuie să fie activi în căutarea unui loc de muncă şi să dovedească asta sau să presteze diferite activități în folosul comunităţii. Dacă au copii, aceştia trebuie să meargă la școală. Nu pot primi ajutorul dacă li se oferă un loc de muncă sau un curs de formare și ei refuză!

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.