Născut la sat, în localitatea Berevoești (jud. Argeș), la 2 iulie 1893, nou-venitul pe lume Mihai întrezărea lumina zilei într-o familie de condiție foarte modestă care nu-i putea promite prea multe… Poate numai siguranța căminului în care viața și-ar fi urmat cursul sub greutatea timpului ce se amesteca domol cu liniștea de la țară.

În ciuda premiselor pe care mediul i le releva ca destin, caracterul îndărătnic al tânărului Mihai a avut curajul de a da o nouă față sorții sale.

Astfel, la numai 15 ani, Mihai Tican pleacă de acasă pentru a-și câștiga independența, mai întâi ca băiat de prăvălie la Câmpulung-Munscel, fără să știe sau măcar să spere că, mai apoi, va fi purtat într-un adevărat periplu prin țări din Europa, Africa, America, Australia și Noua Zeelandă.

Lungile sale călătorii au un efect de-a dreptul impresionant asupra lui Mihai, întrucât cu ajutorul acestora reușește să își redefinească întreaga ființă. El ajunge o importantă personalitate plurivalentă, fiind un jurnalist de seamă, scriitor și colecționar de artă.

Datorită contribuțiilor sale culturale, comunitatea argeșeană a căutat să-i omagieze numele prin diferite distincții, una dintre cele mai reprezentative fiind numele dat școlii din Berevoești în memoria lui.

Atât profesorii, cât și elevii care trec pragul acestei școli poartă o deosebită recunoștință acestei personalități, desfășurând în această perioadă o serie de dezbateri care îl au ca subiect principal pe cel al cărui nume îl poartă instituția de învățământ.

Cu ocazia omagierii lui Mihai Tican Rumano, la 55 de ani de la trecerea sa în neființă, directorul Florin Ceapraz de la Școala Gimnazială „Mihai Tican Rumano” Berevoești a ţinut să transmită următorul mesaj: „Avem privilegiul de a purta zi de zi cu mândrie alături de elevii noștri memoria a ceea ce a însemnat Mihai Tican Rumano atât pentru comunitatea din Berevoești, cât și pentru cultura noastră națională!

Aflați la 55 de ani de la moartea acestei fascinante personalități, dorim să readucem în atenția celor mici exemplul unui simplu băiat de la țară care prin curaj, ambiție și educația oferită de școală a spart barierele convenționale ale unui destin prestabilit de mediu, devenind un adevărat domn al culturii în perioada interbelică! Îi încurajăm pe elevi să își dedice timpul cunoașterii și să urmeze exemplul acestui om extraordinar, având curajul de a privi mai sus!”.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.