Aşa cum v-am anunţat la momentul potrivit, sâmbătă, 14 mai 2022, la Liceul Tehnologic „Ferdinand I” din Curtea de Argeș s-a desfășurat Concursul judeţean de matematică aplicată „Stelian Chelu”. La start s-au înscris un total de 46 de concurenţi de la licee tehnologice din judeţul nostru, care au fost împărţiţi în funcţie de anii de studiu.
„Ziua a început cu bucuria revederii elevilor şi profesorilor după o perioadă lungă de pandemie și s-a încheiat cu entuziasmul reușitei pentru 18 dintre elevi. Am simţit că lucrurile au revenit la normal şi ne bucurăm că am putut premia o parte din elevii geniali ai județului Argeş. Le mulţumim tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a acestui concurs (elevi, profesori, sponsori) şi sperăm să ne vedem cu bine la următoarele ediții!”, ne-a declarat directorul unităţii şcolare organizatoare, prof. Andra Michai.
Vă prezentăm în continuare lista câştigătorilor, şcolile de la care provin şi numele profesorilor îndrumători, nu înainte de a-i felicita pentru rezultate şi a le dori succes pe mai departe.
Clasa a IX-a
- Premiul I: Claudia Ionescu, Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, profesor îndrumător Georgeta Petricu.
- Premiul II: David Ştefan, Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, profesor îndrumător Ana Răduţu-Babeţ.
- Premiul III: Marian Burtă, Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, profesor îndrumător Ana Răduţu-Babeţ.
- Menţiune: Andrei Bănică, Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, profesor îndrumător Ana Răduţu-Babeţ.
Clasa a X-a
- Premiul I: Alexandru Şoltuz, Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, profesor îndrumător Ana Răduţu-Babeţ.
- Premiul II: Teodor Petricu, Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, profesor îndrumător Georgeta Petricu.
- Premiul III: Alexandra Ştefan, Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, profesor îndrumător Ana Răduţu-Babeţ.
- Menţiune: Ana Maria Veronica Bolovan, Liceul Tehnologic „Constantin Dobrescu”, profesor îndrumător Cristina Chiriţă.
Clasa a XI-a
- Premiul I: Patricia Nică, Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, profesor îndrumător Ana Răduţu-Babeţ.
- Premiul II: Bianca Gherman, Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, profesor îndrumător Georgeta Petricu.
- Premiul II: Ionela Ramona Florescu, Liceul Tehnologic „Regele Mihai I”, profesor îndrumător Luminiţa Preoteasa.
- Premiul II: Izabela Neacşu, Liceul Tehnologic Vedea, profesor îndrumător Lucreţia Virşescu.
- Premiul III: Viorel Alexandru Comănescu, Liceul Tehnologic „Dacia”, profesor îndrumător Mihaela Alexa.
- Premiul III: Lăcrămioara Balaban, Liceul Tehnologic Vedea, profesor îndrumător Lucreţia Virşescu.
Clasa a XII-a
- Premiul I: Mădălin Niţescu, Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, profesor îndrumător Georgeta Petricu.
- Premiul II: Andreea Enescu, Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, profesor îndrumător Ana Răduţu-Babeţ.
- Premiul III: Nicoleta Ştefan, Liceul Tehnologic Vedea, profesor îndrumător Lucreţia Virşescu.
- Menţiune: Daria Brezeanu, Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, profesor îndrumător Andra-Carmina Michai.
Câteva cuvinte despre un profesor genial
Fiecare dintre noi a întâlnit în cursul vieţii oameni care, într-un fel sau altul, i-au influenţat în alegerile lor. Unii şi-au câştigat dreptul la preţuire şi la duioase amintiri atunci când ne-au părăsit, alţii – în cel mai bun caz – au fost uitaţi… La anii maturităţii, când privim spre trecut, realizăm că le-am luat locul celor plecaţi. Iar celor pe care i-am admirat, încercăm să le cinstim memoria prin faptele noastre. Şi, din când în când, să le aprindem câte o lumânare ca să le lumineze calea veşniciei…
Un astfel de om a fost prof. Stelian Chelu, de la care generaţii întregi de liceeni au învăţat să descifreze poezia matematicii. Putem spune fără teama de a greşi că a jalonat drumul spre ştiinţele exacte pentru mulţi dintre elevii săi, care apoi şi-au construit cariere solide pornind de la ceea ce au învăţat de la maestru. Căruia, în mod firesc, i-au păstrat vie flacăra recunoştinţei.
Prof. Stelian Chelu s-a născut la 24 iulie 1941 într-o familie de ţărani mijlocaşi, care n-a fost trecută de comunişti la chiaburi. Asta n-a însemnat că a fost scutită de necazuri, căci sora tatălui, învăţătoarea Iuliana Lemnaru, fusese arestată şi condamnată 7 ani pentru că dăduse „partizanilor” un castron de prune. La fel se întâmplase şi cu fratele mamei lor, ciobanul Constantin Paşol, care încasase pentru că dăduse „bandiţilor” 7 ţigări, tot atâţia ani de temniţă! Scăpase şi trecuse la cele veşnice după ce împlinise 92 ani…
Stelian Chelu a început şcoala la Nucşoara şi a continuat cu clasele V-VII la Corbi. Ani la rând, pe când mergea vara cu oile la munte, s-a temut că nu va fi lăsat să-şi termine studiile din cauza acelor condamnări din familie… Stelian s-a înscris la Liceul „Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeş, după care a absolvit Facultatea de Matematică-Fizică la Bucureşti. În 1965 era profesor la Corbeni, acolo unde a lucrat timp de 12-13 ani, după care s-a transferat prin examen la Liceul Electro, de la Curtea de Argeş, pe care l-a şi condus o perioadă, ca director. S-a pensionat după 1990 şi s-a retras la casa părintească de la Nucşoara. La Liceul Electro i-a avut elevi pe Liviu Nicolae, pe Cristian Mitrofan – fost viceprimar al municipiului şi manager la C.C.A. – şi pe alţi concitadini care-i respectă şi acum memoria.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.