Adevărat erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, a luptat în teatrul de război estic în perioada 1941-1944. A fost martor și participant la evenimente istorice de o importanță covârșitoare, inclusiv bătălia pentru Odessa și încercuirea de la Cotul Donului.
Anul acesta a fost avansat la gradul de general maior (cu două stele), devenind astfel cel mai vârstnic general al Armatei Române și din lume.
După încheierea războiului, generalul Năstase și-a dedicat viața educației, devenind profesor de Matematică și Fizică, lăsând o amprentă puternică asupra generațiilor de elevi pe care le-a format.
Printre realizările sale notabile se numără și înființarea ”Colecției Etnografice Profesori C-tin Năstase”, cu peste 1.800 de exponate, aducând o contribuție semnificativă în promovarea culturii și istoriei locale.
„Am mulțumirea sufletească că mi-am făcut datoria față de neamul meu, cu prisosință, atât în plan profesional, cât și cultural. Urmașii mei au, la rândul lor, datoria de a păstra cu sfințenie, respect și responsabilitate această moștenire, pentru generațiile viitoare!”, spunea, în urmă cu câțiva ani, bătrânul general Constantin I. Năstase.
Dumnezeu să-l ierte!
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.