🌟 Una dintre cele mai vechi sărbători creștine, prăznuită încă din vremea apostolilor, Rusaliile marchează momentul biblic al Pogorârii Duhului Sfânt peste apostoli și întemeierea Bisericii creștine.

Cunoscută, în popor, și ca Cincizecimea sau Duminica Mare, sărbătoarea Rusaliilor nu are o dată fixă, ci este celebrată, în fiecare an, duminica, la 50 de zile după Paști, amintind creștinilor de „limbile de foc” pogorâte peste Apostoli, care astăzi sunt închipuite sub forma frunzelor de nuc și de tei. Credincioșii aduc aceste frunze la biserică pentru a fi sfințite, apoi duse acasă pentru a fi așezate la icoane și la uși.

Pe lângă ritualul străvechi al „Moșilor de vară” din sâmbăta Rusaliilor, românii păstrează multe alte obiceiuri legate de această sărbătoare, cel mai cunoscut dintre acestea fiind jocul călușarilor – Călușul, tradiție proclamată de către UNESCO drept capodoperă a patrimoniului oral și imaterial al umanității.

Sărbătoare luminată de pace și bucurie tuturor!

„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.