În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, creștinii ortodocși și greco-catolici prăznuiesc Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor Puterilor cerești celor fără de trupuri. În general, îngerii sunt considerați ocrotitori ai popoarelor (cf. Deuteronom 32), ai localităților și ai oamenilor, însă, încă din vechime, Sfinții Arhangheli au fost adoptați ca patroni spirituali sau ocrotitori ai conducătorilor și ai armatelor care îi apără pe oameni de primejdii, fiind simboluri ale luptei împotriva răului.

Sfântul Arhanghel Mihail simbolizează „legea”, fiind apărător al dreptății și al adevărului, numit de Biserică „înger al legii”, iar Sfântul Arhanghel Gavriil simbolizează „bunătatea”, înțelepciunea, pacea și milostivirea lui Dumnezeu, rezumate în numirea sa drept „înger al harului”.

Stabilită de către Biserică la exact nouă săptămâni de la Nașterea Maicii Domnului, sărbătoarea Sfinților Îngeri este, în același timp, și sărbătoarea instituției naționale a Jandarmeriei Române, care îi are ca ocrotitori pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Din acest motiv, în toate unitățile de Jandarmerie din întreaga țară se oficiază astăzi slujbe religioase.

Tuturor celor care își serbează astăzi onomastica le urăm sănătate și bucurii alături de cei dragi, sub ocrotirea Sfinților Arhangheli!

La mulți ani, Mihail, Mihai și Mihaela, Gabriel și Gabriela!

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.