Editorial de Cristian BOBI

Joia trecută, la ceas de seară, primarul în funcţie al municipiului Curtea de Argeş, ing. Constantin Panţurescu, şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat de edil-şef. A fost prilejul potrivit pentru a se ridica o perdea de fum care a fost alimentată constant de o anumită parte a presei din Curtea de Argeş. Aceasta, cu obstinaţie, a bătut câmpii – interesat/dezinteresat, nici nu mai contează acum – şi a lansat în spaţiul virtual zvonul că Panţurescu este „accidentat”, că nu-şi mai doreşte să fie primar, că i s-a luat, că are probleme cu tot felul de dosare etc., etc. Mulţi dintre locuitorii oraşului, votanţi şi simpatizanţi fideli ai partidului „celor trei trandafiri”, majoritatea oameni în vârstă, cu prea puţine tangenţe cu online-ul şi tehnica de ultimă generaţie, au luat de bună ştirea falsă cu retragerea lui Constantin Panţurescu, iar prin cartiere mocnea o stare de revoltă, oamenii simţindu-se pe alocuri trădaţi. În fine, nu s-a ajuns chiar la răscoala de la Bobâlna, însă postarea lui Constantin Panţurescu de pe contul personal de socializare a potolit spiritele, iar situaţia a revenit la normal.

„Prin continuarea mandatului meu dorim să mergem mai departe pe drumul stabilit, să implementăm noi proiecte și inițiative și să contribuim la o creștere durabilă și echilibrată a orașului nostru. Vom continua să investim în infrastructură, să promovăm o administrație transparentă și eficientă, să sprijinim dezvoltarea economică și să ne concentrăm pe nevoile comunității noastre!”, spune primarul Panţurescu.

Iar proiectele sunt vizibile, sunt palpabile, realizate sau în curs de implementare, fie că le place unora sau nu, şi amintim acum doar câteva dintre ele: creșterea eficienței energetice a Spitalului Municipal, dotarea și echiparea Ambulatoriului din municipiul Curtea de Argeș, eficiența energetică prin implementarea sistemului de gestionare inteligentă a iluminatului public, dezvoltarea transportului public, sprijin la nivelul Regiunii Sud Muntenia pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniile mobilitate urbană regenerare urbană, centre de agrement/baze turistice (tabere școlare), infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potențial turistic și infrastructură rutieră de interes judeţean. Mai vorbim despre actualizarea integrală în format GIS a Planului Urbanistic General (P.U.G.) al Municipiului Curtea de Arges şi a Regulamentului Local de Urbanism (R.L.U.), bloc locuinţe sociale, bloc locuinţe ANL pentru specialiştii din sănătate, staţie de epurare cu treaptă mecanică, biologică şi terţiară şi instalaţie de primire vidanjă, canalizare menajeră pe străzile Cuza Vodă-Lt. Pavelescu-Progresului, strada Valea Danului, se lucrează la reabilitarea străzilor Cuza Vodă, Albeşti şi Rm. Vâlcea (proiectul de 10 milioane de lei prin PNRR), grădiniţă şi creşă noi, urmează realizarea unei alte creşe, şi putem să o ţinem aşa până dimineaţă cu realizări, proiecte în desfăşurare şi altele aflate „pe ţeavă”.

Cine îl cunoaşte cu adevărat pe Constantin Panţurescu ştie că nu este omul vorbelor, ci al faptelor! De multe ori, domnia sa s-a arătat foarte zgârcit în a da amănunte presei despre proiectele ce urmează a fi executate în oraş, preferând să adopte o atitudine spartană, răspunzând laconic că toate se vor vedea toate la momentul oportun.

Ca unul ce participă cu regularitate la şedinţele de legislativ municipal, pot să afirm cu mâna pe inimă că au fost momente în care am simţit că primarul Panţurescu este şuntat de opoziţie. Cu toate că ideal ar fi ca în timpul mandatelor, reprezentanţii consiliului local să facă politica cetăţeanului şi să nu precupeţească nimic pentru dezvoltarea comunităţii, au existat cazuri flagrante în care o parte dintre aleşii locali şi-au dat arama pe faţă şi au pus interesele personale sau de grup, de partid, mai presus de cele ale cetăţenilor. Astfel, eu nu pot să înţeleg cum opoziţia nu a votat bugetul din acest an al municipiului, cu o excepţie, prof. Marius Octavian Moisescu. Cel care, de altfel, a înclinat şi balanţa în favoarea funcţionării administraţiei publice locale şi a serviciilor şi societăţilor din subordinea acesteia şi a consiliului local, şi ne referim aici la Asistenţă Socială, la Salubritate Publică Urbană, Serviciul Public de Gospodărie Comunală, AQUATERM, SPCLEP etc. Iar ca să înţelegem cu adevărat că trăim în urbea lui Urmuz, în absurdul absolut, onorabilii aleşi locali, chiar dacă nu au votat bugetul, au votat apoi, în şedinţele următoare, programul de lucrări al SPGC! Păi când suntem consecvenţi: prima oară, când condamnăm la moarte clinică serviciile, sau apoi, când îi cerem performanţă directorului Ioan Ghiţă?!?…

În plus, primarul Constantin Panţurescu, viceprimarul Ştefan Dumitrache, echipa de consilieri locali PSD Curtea de Argeş şi cea de implementare proiecte din cadrul Primăriei au fost acuzaţi că nu au făcut nimic în acest mandat, că proiectele demarate nu sunt finalizate – chiar dacă se afă în termenele de execuţie, nu s-a pierdut nimic, nu s-au dat bani înapoi pentru ele. Întreb şi eu, ca să mă aflu în treabă: domnilor/doamnelor consilieri locali din opoziţie, dumneavoastră sunteţi neprihăniţi? Nu vă simţiţi vinovaţi cu nimic? Care sunt realizările dumneavoastră? Dacă nu prea sunt, aţi încasat degeaba indemnizaţiile? Daţi banii înapoi?… În afară de certuri, scandaluri, atmosferă tensionată, decibeli în urcare, vot la mişto pe chestiuni arzătoare pentru comunitate, folosirea locuitorilor drept masă de manevră şi presiune, cu ce s-au ales cetăţenii din prestaţiile dvs. din legislativul local? Puţin, foarte puţin!…

Pe final, să revenim la candidaturile la postul de primar. Cu puţin timp înaintea termenului de depunere a candidaturilor, se cam cunosc pretendenţii la jilţul de voievod de Curtea de Argeş. Din păcate pentru majoritatea, unul singur va conduce destinele oraşului în următorii patru ani. Tot domnia sa va da direcţia şi pentru dezvoltarea urbei. Primarul Panţurescu şi echipa PSD porneşte din pole position, chiar dacă le place adversarilor politici sau nu. Iar realitatea este cea din legislativul local, cu 9 consilieri locali proprii şi alţi 2 care vor merge alături de social-democraţi în mandatul 2024-2028: prof. Marius Octavian Moisescu (ex-PNL) şi prof. Emanoil Lică (ex-PRO România). Contracandidaţii anunţaţi sunt Cosmin Petrescu (PNL), Ionuţ Bogdănel Marina (USR), Daniel Petrescu (PMP), Georgeta (Gina) Octavia Grigorescu (AUR) şi Nicolae Baciu (Forţa Dreptei). Bineînţeles, fiecare are şansa sa, iar pentru a vă mai descreţi frunţile, am să vă povestesc şi o întâmplare reală, trăită cu ceva ani în urmă la Curtea de Argeş, tot în preajma unor alegeri locale:

Ion Şerban candida la funcţia de primar al urbei din partea PRM. De asemenea, Cristian Mihăilescu era candidatul PNŢCD la funcţia de edil-şef. Cei doi s-au întâlnit pe holurile unei televiziuni locale, acolo unde se făceau înregistrări pentru emisiunile electorale. Dialogul dintre cei doi hâtri a sunat cam aşa:

– Ion Şerban: Să trăiţi, Dom’ Primar Mihăilescu!
– Cristian Mihăilescu: Să trăiţi, Dom’ Primar Şerban!
– Ion Şerban: Mă’, Cristache, ce-mi place, mă’, când îmi spune lumea Dom’ Primar! Uite-aşa îmi creşte inima în mine! Dar ce păcat, mă’, că o să ne spună lumea Dom’ Primar doar luna asta, numai până se termină campania electorală, ‘că tare mi-e teamă că nici tu, nici eu, nu vom ieşi primar!…
– Cristian Mihăilescu: Mă’, Ioane, şi mie îmi place, mă’, să ne spună Dom’ Primar! E foarte bine! Da’, ce, merităm mai mult?!?…, a încheiat mucalitul candidat al ţărăniştilor.

Aşadar, ne aşteaptă o lună de campanie electorală, iar puterea revine în mâinile cetăţenilor! Până pe 9 iunie, fiecare dintre cei 5 candidaţi enumeraţi mai sus se poate visa Dl/Dna Primar. Doar unul însă va conduce destinele urbei în următorii 4 ani. Alegeţi cu cap!

„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.