Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, a fost prezent la Muzeul Județean Argeș, la simpozionul dedicat zilei de 9 Mai.
Despre proclamarea Independenței statului român la 9 Mai 1877, încheierea ostilităților celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa la 9 Mai 1945 și punerea bazelor viitoarei Europe unite la 9 Mai 1950 au vorbit, în cadrul simpozionului „9 Mai – zi cu triplă semnificație pentru România”, managerul Cornel Popescu, profesorul Marius Cîrjan, elevi, muzeografi, cadre militare și oameni de cultură.
„Încurajez tânăra generație să conștientizeze faptul că suntem parte din marea familie europeană dar, în același timp, îi încurajez pe tineri să nu uite trecutul nostru milenar, tradițiile noastre, să le respecte și să le promoveze. Trăim o perioadă a globalizării dar identitatea noastră națională nu trebuie să fie perturbată niciodată și trebuie să ne mândrim de câte ori avem ocazia că suntem români și ne respectăm înaintașii” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.
„Declararea Independenței a fost un proces istoric. Românii și-au dorit cu mult înainte Unirea și Independența. Acest proiect de țară s-a putut realiza datorită generației pașoptiste, care a pregătit toate aceste acte, datorită contextului internațional favorabil și, desigur, cu sângele ostașilor noștri. Românii au reușit să pună celelalte state în fața faptului împlinit, dar să nu uităm că secolul XIX este secolul națiunilor. Și, să nu uităm că românii au reușită să finalizeze înaintea italienilor și germanilor formarea statului național, deși procesul a fost început aproximativ concomitent.
Independența a fost obținut cu mari sacrificii, pe de o parte de înțeles, pentru că statul român era unul tânăr, iar armata recent înființată” – istoric Cornel Popescu, manager Muzeul Județean Argeș.
În deschiderea manifestării a fost intonat imnul naţional al României, iar în încheierea evenimentului auditoriul a asistat la un repertoriu de cântece patriotice interpretate de Corul Colegiului Naţional „Zinca Golescu”, condus de profesorul Cornel Dragoş.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.