Ce să ne mai ascundem după degete, acesta este purul adevăr: în afară de o mână de jurnalişti, câţiva funcţionari din primărie, un consilier local – Emanoil Lică, un reprezentant al mediului de afaceri – ing. Liviu Nicolae, directorul SPPTO, Ionel Păunescu, fondatorul HAND-ROM, Costel Nicolae, reprezentantul AQUATERM, şeful de secţie Ion Popescu şi o altă mână de cetăţeni responsabili, Sala Mare de şedinţe a Primăriei Curtea de Argeş a fost aproape goală vineri, 24 iunie, când, începând cu orele 11.00, s-a discutat liber despre SIDU 2021-2027. Fără o Strategie Integrată de Dezvoltare, nicio localitate care se respectă nu poate tinde spre bunăstare, spre „next level”, cum se spune.
Concluziile specialiştilor care au întocmit SIDU 2021-2027 sunt destul de neliniştitoare. Deşi municipiul Curtea de Argeş are o imagine destul de bună, viitorul lui se află sub un semn de întrebare foarte mare. Principala problemă cu care se confruntă este declinul demografic foarte accentuat.
„Este adevărat că avem de a face cu un tip de oraş foarte vulnerabil şi ne confruntăm şi cu ceva dezavantaje: nu ne aflăm pe o cale între două oraşe foarte mari şi pe lângă faptul că avem din ce în ce mai puţini copii, tinerii pleacă! Toată strategia pe care noi o punem pe hărtie şi dvs., ca şi comunitate, trebuie să faceţi din Curtea de Argeş un loc mai bun de locuit pentru tineri, pentru că va trebui să îi oprim să mai plece. Am avut destule întâlniri cu tinerii din municipiu şi, în proporţie de 90%, aceştia intenţionează să plece sau să meargă la studii şi să nu se mai întoarcă. Municipiul trebuie să fie un loc atractiv şi pentru alţi tineri care vor să se stabilească aici.
Curtea de Argeş are multe avantaje, în schimb mai are nevoie de îmbunătăţiri în ceea ce priveşte locuirea. Le ştiţi foarte bine, am discutat despre ele în cealaltă dezbatere publică. Graficele ne spun multe realităţi, le-aţi observat şi dvs. în timp. Este un document al dvs., al comunităţii, şi de dvs. depinde ce se va întâmpla în perioada următoare cu comunitatea locală.
Din păcate, am observat că în Curtea de Argeş, între instituţii, centrele de afaceri şi oameni nu există comunicare. Cred că ar trebui să se comunice mai des între persoanele care au aceleaşi interese. Şi vă dau un exemplu banal: sunt foarte multe evenimente culturale în oraş, la care nu merge nimeni! Foarte interesant este faptul că tocmai despre lipsa acestora se vorbeşte foarte des.
Tot pentru tineri, nu există un loc de socializare în oraş. S-ar putea rezolva foarte uşor aceste probleme punctuale, pe care noi le-am obţinut pentru elaborarea strategiei.
Ne-a frapat că nu există o Asociaţie a Oamenilor de Afaceri, chiar dacă în oraşe mai mici am întâlnit. Încă o temă de gândire pentru comunitatea locală…”, au declarat realizatorii SIDU 2021-2027.
Despre prezentarea punctelor forte şi a celor slabe, puteţi urmări mai multe amănunte în videoclipul de mai jos, iar cu intervenţii ale lui Costel Nicolae, Ion Popescu şi Liviu Nicolae, precum şi cu date concrete din strategia amintită, vom reveni zilele următoare.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.