Opera realizată cu 5 ani în urmă de către artistul plastic Traian Duţă şi-a schimbat locul din atelierul maestrului şi a fost amplasată astăzi pe Bulevardul Basarabilor nr. 53A, la intrarea în Carol Plaza Center! Gazde bune i-au fost lui Traian Duţă membrii Forţa Dreptei Curtea de Argeş – partid care funcţionează în incinta amintită, în frunte cu preşedintele Nicolae Baciu, vicepreşedinţii Robert Badea, Cătălin Moraru şi Dan Ilea, precum şi secretarul-trezorier Ovidiu Leca, dar şi liderul naţional Ludovic Orban, cel judeţean, Emanuel Soare, deputatul Adrian Miuţescu şi alţi fruntaşi ai partidului. La eveniment au fost prezenţi şi destui argeşeni iubitori de artă, printre care i-am remarcat pe fostul primar Gheorghe Nicuţ alături de soţie, familia prof. Nicolau şi mulţi prieteni ai lui Traian Duţă, unii dintre ei foşti membri ai Clubului Iubitorilor de Cultură din municipiu.
Cu toate că ne aflăm în plină campanie electorală, acţiunea nu a fost una politizată, organizatorii concentrându-se pe evenimentul propriu-zis – cel de dezvelire a bustului Regelui Carol I. O notă bună pentru aceştia a fost şi faptul că ceremonia a debutat la ora stabilită – 11.20 -, nu a fost una plictisitoare pentru public (cu toate că, pe ici, pe colo, s-a mai şi cârtit că de ce se desfăşoară în aer liber?!?…) şi a respectat tipicul în astfel de împrejurări. Modest cum îl ştim pe maestrul Duţă, domnia sa s-a mărginit să declare la final următoarele: „Am fost emoţionat că am stat alături de Carol, primul rege care a apărut în piatră în Oraşul Regal. Cât timp sunt încă în putere, sănătos şi pe picioare, primesc comenzi pentru lucrări. Chiar şi din cele monumentale. Aşa că, dragilor, folosiţi-mă!”.
Primul care a luat cuvântul a fost Nicolae Baciu: „Ţin să vă mulţumesc că v-aţi alocat timp pentru evenimentul nostru de astăzi. Sunt foarte bucuros că aţi venit în număr atât de mare şi trebuie să amintim ce a făcut Regele Carol I pentru Curtea de Argeş: a modernizat oraşul, a făcut Gara Regală, Bulevardul Basarabilor, a reabilitat Mănăstirea, Curtea Regală, Palatul Regal care acum este Palatul Arhiepiscopal, iar noi, în memoria sa, vom dezveli astăzi bustul realizat de maestrul Traian Duţă. Iar domnia sa este cu adevărat un maestru, este o personalitate a oraşului nostru, pol al sculpturii şi a creativităţii. Ca să nu mai pierdem timpul, am să-l rog pe invitatul nostru de astăzi, dl Ludovic Orban, să mă ajute să dezvelim statuia!”
În continuare, părintele Paul Klaus Schmiedigen de la Parohia Înălțarea Domnului – Terasa 1 Mai a oficiat o scurtă slujbă de binecuvântare a lucrării.
A urmat la cuvânt prof. Tania Nicolau, care a făcut un scurt istoric despre Regele Carol I, despre opera de artă care a ajuns de astăzi în faţa comunităţii şi despre autorul acesteia, artistul plastic Traian Duţă:
„Este un moment foarte important pentru oraşul nostru, pentru că astăzi a fost dat publicului bustul Primului Rege al României în Oraşul Regal. De numele lui Carol I este legată Independenţa ţării, Prima Constituţie, una democratică, care se bazează pe principiul separării puterilor în stat. De numele lui Carol I este legată construirea României moderne! Regele acesta care avea să domnească 48 de ani, cea mai lungă perioadă de domnie a unui rege/domnitor în istoria noastră, a intrat în ţară anonim, cu un paşaport fals, pe la Drobeta Tr. Severin, pentru că era un moment de maximă tensiune, după abdicarea lui Cuza, trupele otomane fiind deja la frontierele ţării şi ameninţând Unirea din 1859.
Cel care a realizat venirea acestui principe străin ca Domn al Ţării Româneşti a fost Ion C. Brătianu, care l-a şi însoţit pe Drumul Regelui, de la Drobeta şi în care a intrat şi Curtea de Argeş, Câmpulung, Târgovişte şi Bucureşti. Iar în Bucureşti, pe Podul Mogoşoaia, a fost întâmpinat de către primarul Dimitrie Brătianu care i-a dat cheile oraşului. În aceiaşi zi, Carol a depus jurământul la Palatul Mitropoliei. JUR! – a fost primul cuvânt pe care l-a rostit în limba română. JUR SĂ FIU CREDINCIOS ACESTUI POPOR, SĂ RESPECT LEGEA ŞI INTEGRITATEA TERITORIALĂ A ACESTEI ŢĂRI! – şi într-adevăr a respectat-o. Este cel care a spus că în momentul în care a pus piciorul pe acest pământ, a devenit român! Astăzi cetăţean, mâine soldat, dacă va fi nevoie, fiind cu dvs la bine şi la rău!
Şi într-adevăr, curând a fost soldat, pentru că sub Carol s-a câştigat Independenţa României! El a fost cel care a condus efectiv pe câmpul de luptă armatele române şi ruseşti, el a fost cel care a cucerit Plevna, unul dintre punctele strategice cele mai importante ale turcilor după ce ruşii i-au cerut ajutorul. Dintr-un tun cucerit la Griviţa a fost făcută coroana de oţel pe care a folosit-o la încoronarea lui care rege la 10 mai 1881.
Încă de la început a vrut să cunoască ţara. A ajuns în Curtea de Argeş şi s-a îndrăgostit de acest loc şi chiar a dorit să fie înmormântat aici. A fost dorinţa lui expresă ca să rămână în eternitate lângă ctitoria lui Neagoe Basarab. Mănăstirea era atunci distrusă de un incendiu puternic, a renovat-o, ştiţi că Andre Lecomte du Nouy a fost cel angajat să o renoveze. Ce face Carol pentru Curtea de Argeş? Renovarea Mănăstirii, parcul din jurul acesteia, Palatul Episcopal şi Princiar, care cele două aripi sunt unite printr-un paraclis, la etajul I erau apartamentele regale, el aducând primul lift din România la palatul amintit. De asemenea, Gara din Curtea de Argeş este făcută tot de Lecomte du Nouy la comanda lui Carol I şi, aşa cum am spus, bulevardul care leagă Gara de Mănăstire este gândit tot atunci. Amprenta lui Carol I este foarte puternică în oraşul Curtea de Argeş, el chiar dorind să rămână aici, şi aici a fost şi înmormântat!
A fost un rege absolut deosebit, cu foarte mare tenacitate, cu foarte mare putere, dârzenie, şi probabil că nimeni altul nu putea să-i realizeze aceste trăsături de caracter ca maestrul Traian Duţă. Eu v-am mai vorbit şi altădată despre sculptorul Traian Duţă, care chiar dacă trăieşte în Curtea de Argeş, este de inspiraţie europeană. Iar timpul o să vedeţi că o să decidă care sunt sculptorii care trebuie amintiţi, nu neapărat pentru Curtea de Argeş, ci la nivel naţional. Iar aici dacă este foartă multă efervescenţă artistică, dacă se face Salon de Primăvară, de Vară şi tot felul de expoziţii, toate astea se fac pentru că aici a trăit maestrul Traian Duţă şi a realizat o şcoală. Şcoală care a dat pictori, sculptori, care sunt recunoscuţi la nivel naţional şi european. Iar bustul lui Carol I, dacă observaţi, deşi de mici dimensiuni, are monumentalitate, a reuşit să-i dea demnitate, gravitate, pasiune. Într-un fel a realizat, cu o forţă de individualizare extraordinară, acea suprapunere între om şi rege, pentru că aşa cum zicea Regina Elisabeta, Carol purta coroana şi când dormea. Era foarte impregnat de misiunea pe care o avea, iar maestrul Duţă realizează această forţă. Limbajul plastic, limbajul vizual vrea să surprindă acele trăsături etice care au fost definitorii, caracterizante, pentru Regele Carol I.
Aş mai vrea să subliniez că această lucrare este făcută de 5 ani din dorinţa unui om, a unui concetăţean, dl muzeograf Lucian Piele care şi-a dorit, care a gândit că acesta este Oraşul Regal, iar acesta nu are reprezentat niciun rege. Şi-a dorit să existe măcar un bust al lui Carol şi a dat comanda dlui Duţă. Lucrarea a stat 5 ani în atelierul maestrului, iar astăzi, cu acest prilej, acest eveniment a fost momentul în care această lucrare este dată publicului larg. Să ne bucurăm de forţa şi pasiunea cu care a fost realizată, pentru că deşi ştiţi că maestrul Duţă abstractizează puternic, de data aceasta abstractizarea a fost ţinută în frâu de dorinţa concretului. Concretul ăsta exprima un moment, dar şi o personalitate care trăieşte, care există, care şi-a pus amprenta asupra oraşului nostru. Maestrul Duţă realizează magistral forşa care îl caracterizează, aceste trăsături de caracter. Viziunea plastică şi limbajul plastic parcă povestesc despre trăsăturile morale ale acestui om, ele exprimă extraordinar sintagma REGELE DE OŢEL, aşa cum a fost cunoscut Carol şi care a condus sub deviza TOTUL PENTRU ŢARĂ, NIMIC PENTRU MINE! Dacă vă uitaţi la acest bust, simţiţi forţa, puterea REGELUI DE OŢEL! Iar numai maestrul Duţă putea să îl realizeze şi îi mulţumim!”.
Finalul i-a aparţinut lui Nicolae Baciu, cel care le-a mulţumit pentru prezenţă celor care au venit la eveniment şi care îşi doreşte cât mai multe astfel de momente care să redea splendoarea Primului Oraş Regal al României.
„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.
Trackback-uri/Pingback-uri