Timp de două zile, la Gura Humorului s-a desfășurat Atelierul de lucru organizat de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR). La lucrări a fost prezentă și o delegație a Comitetului de Masiv pentru Grupa de Munți Făgăraș, condusă de vicepreședintele Consiliul Judeşean Argeş, Adrian Dumitru Bughiu, cel care este și președinte al Comitetului de Masiv. Principala temă dezbătută în cadrul Atelierului a fost abordarea zonei montane în cadrul Planului Național Strategic.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a subliniat că, dincolo de încercarea de a sprijini fermierii afectați de secetă, la nivelul ministerului de resort se caută soluții pentru dezvoltarea sistemelor de irigații, care din nefericire nu au fost prinse în axele de finanțare pe PNRR, dar și la identificarea unor surse de finanțare care să acopere un spectru cât mai larg de activități în zona rurală și, cu precădere, în zona montană.

„Acum, Ministerul Agriculturii este angrenat pe de o parte în munca de a venit cu soluții la situațiile speciale din agricultură care pot fi observate la nivelul întregii țări și care afectează deja prețurile. În același timp, ne concentrăm să găsim cele mai bune căi și acțiuni pentru etapa următoare și evident, suportul financiar care ne așteaptă și pentru a spijini activitatea unor astfel de proiecte care să dezvolte în general România rurală și, prin Planul Național Strategic, zona montană”, a explicat, prin intermediul unei intervenții telefonice, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Cred că aspectul cel mai important care a reieșit în urma discuțiilor și prezentărilor de la acest Atelier, unde au fost reprezentanți din toate zonele implicate, este acela că ne dorim o dezvoltare unitară, pe activități complementare, a zonelor montane. Sigur, turismul reprezintă o componentă foarte importantă pe care oricine o vizează, având în vedere atractivitatea zonelor noastre montane și, în mod special, a Masivului Făgărăș, pe care îl reprezentăm. Însă trebuie să avem în vedere, și mă bucur că Planul Național Strategic a fost astfel conceput, o abordare mult mai complexă, care să vizeze și protecția mediului, și modernizarea comunităților, și conservarea și promovarea tradițiilor și activităților din această zonă.

Au fost prezentate, așadar, informații privind certificarea produselor agroalimentare pe scheme de calitate, activități nonagricole în contextul dezvoltării durabile, asocierea fermierilor și a procesatorilor din zona montană. De asemenea, au fost evidențiate și importanța cercetării în zonele montane, promovarea patrimoniului cultural, rolul învățământului preuniversitar agricol și al educației agro-eco-sociale. Au fost oferite și infomații esențiale pentru a crește rolul Grupurilor de Acțiune Locală în dezvoltarea durabilă.

Apreciez faptul că acest eveniment a reunit toți factorii interesați, pornind de la zona privată și organizații civice, și până la autorități publice la cel mai înalt nivel. Și apreciez și intervenția ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, care a vorbit despre necesitatea dezvoltării zonei rurale în regiunile montane pentru care există și linii de finanțare”, a precizat Adrian Dumitru Bughiu, președinte al Comitetului de Masiv pentru Grupa de Munți Făgăraș.

La eveniment au participat și Tiberiu Ștef, consilier personal al ministrului Agriculturii, Aurel Simion – secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Veronica Țaran Baciu – director general AGENȚIA NAȚIONALĂ A ZONEI MONTANE, alături de reprezentanți ai asociațiilor de profil, producători agricoli, reprezentanți GAL, Academiei de Științe Agricole și Silvice, Compartimentelor de Dezvoltare Rurală Județene, Forumului Montan din România și ai Autorității de Management pentru PNDR.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.