Având în vedere numeroasele atacuri ale urșilor din ultima perioadă, vă facem cunoscut că, potrivit Legii nr. 197/2022 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, sesizarea cazurilor în care este necesară intervenția imediată se face de către orice persoană prin apelarea numărului unic de urgență 112 sau prin alte mijloace de comunicare prin care poate fi sesizat comitetul local pentru situații de urgență.

În vederea punerii în aplicare a prevederilor ordonanței de urgență și pentru asigurarea serviciilor de specialitate privind alungarea, relocarea ori extragerea prin împușcare a exemplarelor de urs, Primăria Corbeni a încheiat contracte de prestări servicii de permanență/intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun cu gestionarul fondului de vânătoare și cu medicul veterinar de liberă practică din localitate.

Echipa de intervenție în localitatea Corbeni este formată din:

  • viceprimarul unității administrativ-teritoriale, desemnat prin dispoziție (conducătorul echipei de intervenție);
  • personalul structurilor de jandarmi competente teritorial, aflat în serviciu în zona unde a fost semnalată prezența exemplarului de urs;
  • personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului fondului de vânătoare care a încheiat contract de prestări servicii de permanență/intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun cu Primăria Corbeni pentru asigurarea serviciilor de specialitate;
  • medicul veterinar.

Cu privire la pagubele produse de atacurile urșilor, vă facem cunoscut:

  • Constatarea și evaluarea pagubei se fac numai la cererea scrisă a proprietarului păgubit sau a reprezentantului legal ori convenţional al acestuia, depusă și înregistrată la unitatea administrativ-teritorială pe teritoriul căreia s-a produs aceasta.
  • Cererea se completează și se depune la sediul primăriei în termen de maximum 48 ore de la data constatării producerii pagubei.
  • Constatarea și evaluarea pagubelor produse culturilor agricole, silvice, animalelor domestice şi autovehiculelor, stabilirea răspunderii civile și a despăgubirilor se realizează de către o comisie constituită în acest scop.

La constatarea pagubei au obligația de a fi prezenți proprietarul păgubit sau reprezentantul legal ori convenţional al acestuia şi, după caz, gestionarul faunei cinegetice din fondul cinegetic în care s-a produs paguba sau administratorul ariei naturale protejate, dacă paguba s-a produs într-o arie naturală protejată neinclusă într-un fond cinegetic sau în care vânătoarea nu este permisă.

Conducerea Primăriei comunei Corbeni

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.