# De noaptea minții: deşi partidul lui Cioloş a fost cel mai mare contestatar, toate localitățile cu primari USR-PLUS au cerut finanțare prin „Anghel Saligny”!

Investițiile în rețeaua de apă și canalizare și modernizarea drumurilor sunt importante și necesare, fapt dovedit de cererile de finanțare pentru aceste proiecte depuse de 97,50% dintre comunele, orașele, municipiile și județele din România – a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, după ce termenul de depunere pentru proiectele de infrastructură finanțate de Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” a fost încheiat în data de 9 noiembrie, la ora 00.00.

Dintre cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale ale României, incluzând județele și sectoarele capitalei, doar 81 de UAT-uri nu au cerut finanțare. Toate consiliile județene și toate sectoarele municipiului București au cerut finanțare. Ministrul Dezvoltării a spus: „Am prealocat, garantat, pentru fiecare comună, oraș, municipiu, județ și sector, o sumă minimă. Astfel, în fiecare localitate poate fi demarată cel puțin o investiție, dacă cererea de finanțare a fost depusă corect. Dorim, astfel, să asigurăm dezvoltarea echilibrată a României și o finanțare corectă, care nu depinde de culoarea politică a primarului”.

Suma totală a cererilor de finanțare este de 137,59 de miliarde de lei, cerute de 3.147 de UAT-uri pentru 7.545 de proiecte, în condițiile în care bugetul programului este de 50 de miliarde. Ministrul a spus: „Accesul la apă este un serviciu de bază, nu un lux; drumurile reabilitate pe care se poate circula în condiții de siguranță nu sunt un lux. Faptul că au fost depuse cereri de finanțare pentru o sumă aproape triplă față de cea alocată arată că a fost nevoie de acest instrument de finanțare”.

Ministrul a amintit: prin Programul „Anghel Saligny” se vor finanța și investiții în rețeaua de distribuire a gazelor, iar depunerea de cereri în acest sens va fi deschisă în curând de minister. „Dintre cele 81 de unități administrativ-teritoriale care nu au depus încă cerere prin Programul de finanțare Anghel Saligny, cunosc cel puțin o localitate care dorește să acceseze fonduri pentru dezvoltarea rețelei de gaze și s-a înregistrat deja pentru a putea depune proiectul online. Ne putem aștepta ca și acest număr de 81 să fie diminuat odată ce vom deschide sesiunea de depuneri de cereri pentru investițiile în rețeaua de gaze”, a subliniat Cseke Attila.

Ministrul a mai adăugat: „Am constatat cu bucurie că toate localitățile cu primari USR-PLUS au cerut finanțare prin Anghel Saligny. Înseamnă că USR-PLUS a înțeles, în cele din urmă, că este nevoie de acest program de finanțare și că este unul bine gândit, care merită accesat”.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.