Fostul deputat Cătălin Rădulescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi fals în declaraţii în formă continuată, în legătură cu obţinerea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”, informează Agerpres.

În decembrie 2020, el a fost pus sub urmărie penală pentru modul în care a obținut titlul de luptător la Revoluție. Alături de fostul deputat, au mai fost trimişi în judecată Adrian Sanda, la data faptei secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (SSPR) şi preşedinte al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant; Denisa Corina Tănase şi Valentina Cristina Cechi, la data faptei membri ai Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, fiecare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, informează DNA.

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2016, inculpaţii Adrian Sanda, Corina Denisa Tănase şi Cristina Valentina Cechi, în calităţile menţionate mai sus, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 341/2004, ar fi admis cererea de acordare a titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” formulată de Cătălin Rădulescu, deşi acesta nu îndeplinea una dintre condiţiile prevăzute de lege, respectiv pe aceea de a fi desfăşurat activităţi revoluţionare într-o localitate în care, în urma acţiunilor şi confruntărilor cu forţele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până pe data de 22 decembrie 1989.

„Titlul menţionat mai sus se acordă în baza prevederilor Legii nr. 341/2004, cu modificările ulterioare, privind recunoştinţa pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977”, arată sursa citată.

Membrii comisiei ar fi admis cererea formulată de Cătălin Rădulescu şi ar fi constatat îndeplinirea condiţiilor legale pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant doar pe baza a două declaraţii (din 2015 şi 2016) în care acesta ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea sa revoluţionară în oraşele Timişoara şi Bucureşti, în perioada 16-21 decembrie 1989.

„Declaraţiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la SSPR, din care ar rezulta că inculpatul a desfăşurat activitate revoluţionară doar în oraşul Piteşti, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în oraşele Timişoara şi Bucureşti”, precizează DNA.

Ca urmare a acestor demersuri, lui Cătălin Rădulescu i-a fost acordat, prin decret prezidenţial, titlul de „Luptător cu Rol Determinant”, cu consecinţa obţinerii, în mod necuvenit, a unei indemnizaţii de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar (în total 165.640 lei), începând cu data de 1 ianuarie 2015 până în octombrie 2021.

În acest dosar, Casa Judeţeană de Pensii Argeş s-a constituit parte civilă cu suma menţionată mai sus. În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii faţă de toţi inculpaţii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Fostul deputat a fost poreclit „Mitralieră” după ce a declarat într-un interviu pentru Adevărul că ar fi păstrat acasă o mitralieră AKM de la Revoluție, cu care a și amenințat demonstranții anticorupție. Cătălin Rădulescu a fost exclus din PSD.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.