🌞 La nivelul municipiului Pitești, Comitetul Local pentru Situații de Urgență a stabilit reactivarea punctelor de acordare a primului ajutor și distribuire de apă potabilă, la următoarele instituții:

1. Liceul Teoretic „Ion Barbu” – cartierul Banat.
2. Liceul Tehnologic „Dimitrie Dima“ – cartierul Războieni.
3. Şcoala Gimnazială „Mircea cel Bătrân” – cartierul Trivale.
4. Colegiul Tehnic „C.D. Nenițescu” – cartierul Prundu.
5. Liceul Teoretic „Ion Cantacuzino” – cartierul Găvana.
6. Şcoala Gimnazială „Alexandru Davila’’ – cartierul Nord.
7. Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” – cartierul Craiovei.
8. Şcoala Gimnazială „Nicolae Simonide’’ – cartierul Ceair.
9. Şcoala Gimnazială „T. Vladimirescu” – cartierul T. Vladimirescu.
10. Primăria Municipiului Piteşti – zona centrală.

Punctele de prim-ajutor sunt amplasate în spații răcoroase sau climatizate, vizibil semnalizate, și intră în funcțiune cu medic de serviciu la cod PORTOCALIU sau ROȘU, instituindu-se măsurile de mobilizare maximă între orele 11:00 şi 18:00.

În urma transmiterii de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgență Argeş a avertizărilor meteorologice de fenomene severe și a introducerii codului de intensitate galben, portocaliu sau roşu, se vor lua măsurile prevăzute de prevederile legale în astfel de situaţii. Personalul medical din unităţile școlare asigură asistența medicală la punctele de prim-ajutor.

Apa potabilă pentru cetăţenii municipiului Piteşti se asigură prin reţeaua de distribuţie apă, prin fântânile publice din: Piaţa Vasile Milea, Magazinul Trivale, zona Finanţelor Publice, Craiovei, Grădina Publică, cartier Prundu, Strada Obor (ADP) și prin izvoarele forate la adâncime în zonele: Trivale, Exerciţiu, Găvana, Eremia Grigorescu, T. Vladimirescu, str. Gheorghe Lazăr și Expo Parc.

Recomandări privind protecția populației pe timpul caniculei:

– Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice).
– Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11:00 şi 18:00.
– Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare.
– Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici).
– Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă). Mâncați echilibrat și variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică.
– Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare.
– Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală.
– Nu consumați alcool. Vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei!
– Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora, și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie.
– Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme!
– Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau de copilul dumneavoastră.
– Persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente!
– Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se vor alterna efortul dinamic cu cel static și perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.